Hoewel het onpraktisch is voor de Belgische gelovigen, komt de nieuwe tempel van de mormoonse kerk nabij de Wetstraat, het Paleis en de Europese wijk. "Dat is de inspiratie van de Profeet", zegt Belgisch woordvoerder David Geens.
Mormoonse tempel komt in hart van EU: 'Inspiratie van de Profeet'
Krijgt het kantoorgebouw op de Kunstlaan 52 in Brussel straks een marmeren bekleding en een torentje met de gouden engel Moroni, het symbool van de mormoonse kerk, erop? Dat vraagt de Belgische mormonengemeenschap zich af, nu het officieel werd dat het - voorlopig nog grijze en anonieme - gebouw hun tempel wordt.
Een tempel is voor mormonen veel meer dan een gewone ontmoetingsplaats of een kerk. Ze noemen tempels "de heiligste plaatsen op aarde".
Niet-gelovigen mogen er zeker niet binnen en zelfs voor gelovigen zijn er voorwaarden. Alleen de "tempelwaardigen", die een kaartje met de juiste streepjescode op zak hebben, krijgen toegang. De mormoonse kerk, officieel 'De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen', voorziet voor hen zelfs speciaal heilig ondergoed.
100-jarige profeet uit Salt Lake City
De Belgische gelovigen - volgens hun woordvoerder Geens zijn het er circa 7.000 - hadden niets te zeggen over de locatie. De mormoonse kerk, opgericht in 1830, is immers een erg hiërarchische organisatie, waar alle belangrijke beslissingen door oudere mannen in haar Amerikaanse bakermat Salt Lake City (Utah) genomen worden.
Helemaal bovenaan de piramide van de mormonen staat Russell Nelson, een ex-chirurg uit Salt Lake City die op 8 september 100 jaar wordt. Hij wordt door de gelovigen "de Profeet" genoemd.
Nelson kondigde in 2021 in een plechtige ceremonie aan dat zijn Kerk wereldwijd twintig nieuwe tempels ging openen, waarvan drie in Europa: Brussel, Wenen en Oslo. In dat jaar werd ook het gebouw aan de Kunstlaan gekocht.
Het nodige geld komt van de kerkleden wereldwijd. Mormonen geven 10 procent van hun inkomen af als 'tienden' aan de kerk. Het ingezamelde geld wordt onder meer gebruikt voor de bouw van kerken en tempels.
Het gestorte geld gaat ook naar missioneringswerk, dat op internationaal niveau minutieus georganiseerd wordt via de aanduidingen van 'zendingsleiders'. Sinds juli is een Zuid-Afrikaan met zijn vrouw voor drie jaar aangesteld als 'zendingspresident' voor België en Nederland. De Belgische vzw van de kerk, met hoofdzetel in Sint-Lambrechts-Woluwe, gaf de nieuwe zendingsleider daartoe ook speciale bevoegdheden.
Fileleed
Maar terug naar de nieuwe tempel. Een nog te renoveren gebouw in een Brusselse kantoorwijk lijkt op vele vlakken een slechte locatie: zero religieuze uitstraling, moeilijk gelegen voor de kerkleden uit pakweg Oost-Vlaanderen of Limburg en vlak aan de Kleine Ring met zijn onvermijdelijke fileleed. De trein en de metro kunnen weliswaar soelaas bieden, maar zijn niet vanzelfsprekend voor de leden die slecht ter been zijn.
Toch is Geens, ook blogger en podcaster van de Belgische mormonengemeenschap, blij dat België voor het eerst een eigen tempel krijgt.
"Het is een plek waar dagelijks tienduizenden mensen langs komen van over de hele wereld", zegt de ondernemer en ex-politicus. "En dat op een boogscheut van het Koninklijk Paleis, de Wetstraat, het Belgisch en het Europees Parlement. Dat we net daar een Huis van de Heer kunnen bouwen, vind ik schitterend."
Lobbying
Die strategische ligging nabij alle belangrijke cenakels van de Belgische en Europese besluitvorming is wellicht niet toevallig. Al denkt Geens niet dat er van politieke calculus sprake was. "De nabijheid bij de instellingen komt inderdaad uitstekend uit, maar ik denk niet dat dit een rol gespeeld heeft bij de keuze. Het was de inspiratie van de Profeet, na gebed met het Quorum van de Twaalf Apostelen. We hebben het gissen naar het waarom."
Het gebouw op de Kunstlaan zal in elk geval meer dan alleen een tempel (met meerdere verdiepingen) bevatten. Er komen ook ontvangstruimtes voor 'niet-tempelwaardigen', wat meetings met externen mogelijk zal maken.
De mormoonse kerk heeft in Brussel al ruim tien jaar een EU-lobbytak, die zegt te focussen op "geloof, het gezin en vrijheid van religiebeleving". De afdeling organiseert allerhande culturele en liefdadigheidsevenementen voor de vele diplomaten in Brussel. Op zo'n event in juni waren onder meer diplomaten of ambassadeurs van Wit-Rusland, Hongarije en Syrië aanwezig.
De kerk wordt vaak in de ultra-conservatieve hoek gecatalogeerd, maar zelf zegt ze politiek neutraal te zijn, zo werd nog benadrukt bij de jongste Europese verkiezingen.
De gelovigen worden wel opgeroepen om voor gelijkgezinden te stemmen. "Sommige principes die verenigbaar zijn met het evangelie zijn te vinden in verschillende politieke partijen, en leden moeten kandidaten zoeken die deze principes het beste belichamen", klinkt het.
Gouden hoorn
Maar hoe zit het nu met de engel Moroni? Het zou een opvallend nieuw religieus symbool in hartje Brussel zijn, maar er bestaan ook mormonentempels zonder zo'n goudkleurig beeld met de kenmerkende lange hoorn. Wat ook kan meespelen: mogelijk zal Stedenbouw zijn fiat moeten geven.
Salt Lake City houdt de spanning er nog even in. "De gedetailleerde ontwerpplannen voor de tempel zijn nog in ontwikkeling. Meer informatie - waaronder het ontwerp van het exterieur - wordt later bekendgemaakt", zegt het officiële persbericht.
Lees meer over: Stedenbouw , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.