De herontwikkeling van het iconische kantoorgebouw ‘Royale Belge’ in Watermaal-Bosvoorde is bekroond met de ‘European Heritage Europa Nostra Award’ van de Europese Commissie. Dat meldt projectonwikkelaar Cores maandag in een persbericht. "We zijn ongelofelijk trots met deze mooie erkenning”, reageren de ontwikkelaars en architecten.
Restauratie iconisch gebouw van Royale Belge krijgt erfgoedprijs van Europese Commissie
Het opvallende kantoorgebouw was van 1970 tot 2017 de hoofdzetel van de verzekeringsmaatschappij Royale Belge, die later opging in het Franse Axa.
Na het vertrek van Axa in 2017 raakte het gebouw in verval. Een consortium van projectontwikkelaars en architectenbureaus gaven het gebouw een tweede leven als het multifunctionele complex ‘Souverain 25’. De herbestemming, ontworpen en uitgevoerd door Projectontwikkelaars CORES Development, Foresite, Urbicoon, Ape en architecten Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur, DDS+-architecten en MA2, was afgerond in 2023.
Het bekende kantoorgebouw ligt aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde, aan de rand van het Zoniënwoud, en werd in 1967 ontworpen door de Parijse architect Pierre Dufau, zijn Brusselse collega René Stapels en landschapsarchitecten Jean Delogne en Claude Rebold. De twee laatstgenoemden woonden toen in de Brusselse gemeente.
Het modernistische complex valt op door zijn rozegetinte beglazing, strakke vormen en idyllische ligging aan een vijver midden in het groen.
Viersterrenhotel
De restauratie van de site toverde het kantorencomplex om tot een multifunctioneel gebouw. Zo vind je er nu het viersterrenhotel Mix, met bijhorende gym en restaurant. Daarnaast biedt het vernieuwde complex ruimte aan kantoren, co-workingruimtes, een foodmarket en een auditorium.
De tienkoppige jury van de Europa Nostra Award is dan ook erg lovend voor het resultaat. Het project kaapte samen met vijf andere Europese renovatieprojecten een bekroning weg in de categorie ‘Conservatie en Adaptief Hergebruik’.
“Door dit modernistische monument van de sloop te redden, zorgt de restauratie ervoor dat een vitaal stukje architecturaal erfgoed behouden blijft”, zo klinkt het in de motivatie van de jury. “Met name de minimalistische benadering van zowel het gebouw als de nieuwe toevoegingen, waarbij het verlies van origineel materiaal tot een minimum werd beperkt, schept een positief precedent."
Naast het gebouw van de Royale Belge vielen ook een mijn in Polen, twee kerken in Roemenië, een landhuis ontworpen door Henri Van de Velde in Duitsland en een ijsopslagplaats in Spanje in de prijzen in dezelfde categorie.
Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , renovatie , Royale Belge , Europese Commissie , modernisme
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.