BRUZZ

Sint-Lambrechts-Woluwe vraagt opschorting van plaatsing glasvezelkabels op gevels

© BRUZZ
25/06/2024
Updated: 25/06/2024 16.56u

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe vraagt de opschorting van het plaatsen van kabels en aansluitdozen op gevels. Volgens de gemeente zijn de omzendbrieven die staatssecretaris Persoons over de kwestie heeft uitgevaardigd "verwarrend" en zijn talloze kabels en aansluitdozen in strijd met de regels geplaatst.

De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe vraagt aan het Brussels Gewest om het plaatsen van (glasvezel)kabels en aansluitdozen op de voorgevels van huizen voorlopig te laten stoppen. Dat laat de gemeente dinsdag in een persbericht weten. De gemeente klaagt aan dat het Gewest toeliet dat telecomoperatoren kabels op gebouwen aanbrachten zonder stedenbouwkundige vergunning. Talloze geplaatste kabels en aansluitdozen zouden al in strijd met de regels zijn geplaatst.

Enkele burgers klagen de praktijk al langer aan. Sinds april doet een petitie de ronde tegen de wirwar aan kabels, aangebracht zonder de vereiste aanpassingen. Er zijn namelijk stedenbouwkundige regels rond de plaatsing van de kabels en aansluitdozen, maar die worden zelden nageleefd. Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit.brussels) liet als reactie daarop in juni twee interpretatieve omzendbrieven sturen over dit probleem.

Kleur en lijn

In de eerste omzendbrief liet Persoons verstaan dat kabels en aansluitdozen vrijgesteld zijn van een vergunning als ze een gelijkaardige kleur hebben als de gevel en de architecturale lijnen van de gevel volgen. In de tweede stelt ze echter dat de regels voor aansluitdozen verschillen van die voor kabels: “Het plaatsen van kabels is niet onderworpen aan de drie voorwaarden voor aansluitdozen en kan worden vrijgesteld (van een vergunning, red.) als ze de architecturale lijnen van het gebouw volgen.”

Aansluitdozen moeten volgens die omzendbrief wel voldoen aan drie voorwaarden. Ze mogen niet meer dan 25 centimeter uitsteken, er geldt een maximumvolume van 8 vierkante decimeter en de kleur moet ook gelijkaardig zijn aan de gevel. Een aangepaste kleur is dus wel een vereiste voor aansluitdozen, maar niet voor kabels, zo staat in de tweede omzendbrief.

Verwarring

Volgens de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe zijn die regels “verwarrend.” “Als gevolg van deze laattijdige en stapsgewijze verduidelijking van het wettelijke kader door het Gewest zijn de meeste aansluitdozen die op de gevels worden geplaatst, in strijd met de stedenbouwkundige voorschriften,” klinkt het in het persbericht van de gemeente.

“Om te voorkomen dat dit soort inbreuken zich opnieuw voordoet, vraagt de gemeente aan het Brussels Gewest om alle werkzaamheden voor de aanleg van kabels en dozen op te schorten, in het bijzonder voor glasvezel,” zo laat de gemeente nog weten. Voor de al geïnstalleerde kabels en aansluitpunten vraagt Sint-Lambrechts-Woluwe aan het Gewest dat zij de procedure voor regularisering op zich zouden nemen.

Meerdere interpretaties

In een reactie laat het kabinet van Ans Persoons (Vooruit.brussels) weten dat de “inhoud van de eerste omzendbrief niet werd gewijzigd, en de tweede enkel een aanvulling bevat. De brieven spreken elkaar geenszins tegen.”

De tweede omzendbrief werd uitgestuurd aangezien de eerste vragen opriep rond de precieze draagwijdte van het besluit ‘Vrijstellingen’. Zowel in het Frans als in het Nederlands liet de tekst ruimte voor meerdere interpretaties.

De aanvulling van de tweede brief moet op dat vlak dus zorgen voor verheldering. Het kabinet van Persoons vindt het dan ook vreemd dat Maingain vraagt om een stopzetting van alle werken wegens onduidelijkheid.

Disproportioneel

“De vraag voor een stopzetting is disproportioneel, en ook moeilijk want het gaat in principe om werken vrijgesteld van vergunning. Of aan de vrijstellingsvoorwaarden is voldaan, moet de facto vastgesteld worden ten opzichte van wat uitgevoerd is.”

Het kabinet meldt tot slot dat er momenteel drie operatoren in het Brussels gewest actief bezig zijn met de uitrol van een glasvezelnetwerk: Proximus, DIGI en Orange. De eerste twee operatoren zouden al aangegeven hebben de stedenbouwkundige regels te zullen respecteren. Het overleg met Orange volgt binnenkort.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni