Studie: Geen verkeerschaos na afbraak Reyersviaduct

KH
© BRUZZ
18/12/2017
reyersviaduct 8 c Ivan Put

Het Reyersviaduct voor de afbraak.

Toen het Reyersviaduct tegen de vlakte ging verwachtten nogal wat mensen een onbeheersbare verkeerschaos. Een studie toont nu dat die uitbleef. In de brede zone rond de plek daalde verkeersdruk zelf.

De verkeersdrukte rond het voormalige viaduct nam amper toe, blijkt uit een studie van Guillaume Servonnat in het kader van de Civil Society Fellowship, een initiatief van de VUB. De cijfers werden maandag toegelicht op een studiedag. Ze werden gerealiseerd op basis van floating car data, gegevens afkomstig van de gps-toestellen in voertuigen.

De studie toont hoe het wegnemen van het viaduct aanvankelijk tot een lichte stijging van de verkeersdrukte leidt. Die stijging situeert zich vooral op de belangrijkste verkeersassen en niet in de woonwijken rond het viaduct.

Als de onderzoekers de evolutie over verschillende jaren bekijken (de periode tussen begin 2014 en begin 2017), merken ze zelfs een afname van de verkeersdrukte in de brede omgeving rond het viaduct.

“De cijfers tonen dat vermindering van de wegcapaciteit niet noodzakelijk tot een verkeersinfarct leiden," zegt Guillaume Servonnat van Espaces Mobilités, een van de initiatiefnemers van de studie.

“Zeker op langere termijn zie je dat mensen door zo’n ingreep kunnen overstappen op andere transportmiddelen en zo helpen om het totale verkeersvolume te verkleinen."

congestion.png

Een slide uit de presentatie van de studie. FRC 0 tot 6 verwijst naar de omvang van de wegen, van snelweg (0) tot lokale residentiële wegen. 1, 2 en 3 verwijst naar drie meetmomenten: 1 net voor de afbraak, 2 net erna en 3 in 2017, drie jaar na de afbraak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , actua

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni