Treinen rijden veel minder stipt dan dat de NMBS zelf beweert. Dat zeggen consumentenvereniging Test-Aankoop en de belangengroep TreinTramBus in de krant De Morgen. Ze hebben zelf een onderzoek uitgevoerd. Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel weerlegt de kritiek. "Onze meetmethode is wetenschappelijk vastgelegd en levert de enige, juiste stiptheidscijfers op," klinkt het.

"De cijfers de de NMBS zelf weergeeft lijken in niets op de ervaring die reizigers elke dag opdoen," klinkt het bij TreinTramBus. Daarom startte de belangengroep voor openbaarvervoergebruikers samen met TestAankoop een eigen onderzoek. En de resultaten zijn anders dan die van spoorwegmaatschappij NMBS.

Zo reed bijvoorbeeld maar 58 procent van de treinen tussen Hasselt en Brussel de voorbije twaalf maanden op tijd. Van de treinen die tijdens de werkweek op de spitsuren tussen Brussel en Namen rijden, kwam nog geen 34 procent op tijd aan.

Zes minuten
Het onderzoek gaat uit van vertragingsattesten van de NMBS, die de maatschappij zelf niet meerekent in de stiptheidstabellen. Voor de NMBS is er pas sprake van een vertraging wanneer een trein meer dan zes minuten vertraging heeft.

“Vaak is de vertraging al opgebouwd in Brussel, waarna ze in het tweede deel van het traject wordt goedgemaakt," zegt Simon November van TestAankoop. "Resultaat: geen officiële vertraging. Maar de vele reizigers in het eerste deel van het traject komen wel te laat aan.”

Onbegrip
Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel begrijpt de kritiek van reizigersorganisaties TreinTramBus en Navetteurs.be op de stiptheidscijfers niet goed. "Onze meetmethode is wetenschappelijk vastgelegd en levert de enige, juiste stipheidscijfers op," zegt woordvoerder Thomas Baeken. Dat Infrabel enkel maar de globale stiptheidscijfers communiceert, is bovendien niet juist, zegt de woordvoerder.

De woordvoerder raadt iedereen aan die een beter beeld wil krijgen van de vertragingen om de maandelijkse rapporten op de website van Infrabel te raadplegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni