De vakbonden zijn niet te spreken over de beslissing van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir om zijn gemeentepersoneel vanaf vrijdag één dag per week verplicht te laten telewerken. Het gemeentebestuur buigt zich dinsdag over de maatregel.
Vakbonden kanten zich tegen telewerkvoorstel Sint-Joost-ten-Node: ‘Pure chantage’
Vorige week kondigde Kir aan dat het gemeentepersoneel vanaf deze week elke vrijdag zou moeten telewerken. De beslissing had volgens de burgemeester van Sint-Joost alles te maken met de oplopende energiekosten. Volgens de eerste vooruitzichten zou de jaarlijkse energiefactuur van de gemeente stijgen van 1,5 miljoen euro naar 3 miljoen euro.
De maatregel zou de energiefactuur van de gemeente dan weer met twintig procent doen dalen.
‘Gebrek aan respect’
De beslissing van Kir botst op heel wat weerstand van vakbonden en gemeentepersoneel, zegt Maxime Nys, adjunct-gewestelijk secretaris van de socialistische vakbond ACOD-LRB Brussel.
“We vielen nogal uit de lucht. De beslissing is eenzijdig doorgevoerd via een vage dienstnota. We kregen daarop vragen van heel wat werknemers. Niet alleen zijn er veel onduidelijkheden, maar elke wijziging van een arbeidssituatie moet bovendien onderhandeld worden met de vakbonden.”
Dat is volgens Nys vooral essentieel met het oog op praktische vragen van werknemers. “Deze beslissing eenzijdig aankondigen is dan ook een gebrek aan respect naar de vakbonden toe, en ondertussen staat het personeel voor een voldongen feit.”
Vragen
Nys geeft aan dat de vragen van het personeel voorlopig onbeantwoord blijven, terwijl de maatregel vrijdag in voege zou moeten treden.
“Wat gebeurt er met arbeiders of conciërges? Ze zouden zich blijkbaar ‘moeten vormen’, maar wat dat betekent, is ons geheel onduidelijk. Daarbij zijn er al personeelsleden die een dag telewerken. Wordt vrijdag dan een extra telewerkdag of wordt hun vaste thuiswerkdag verplaatst?"
Volgens Nys zou er bovendien een vergoeding beloofd zijn van twintig euro per dag aan mensen die al telewerken, maar “daar hebben die mensen nog niets van gezien”. “Het is trouwens ook verwerpelijk dat men de stijgende energiefactuur als reden noemt, om dan maar de factuur door te schuiven naar mensen die door deze maatregel zelf meer zullen betalen.”
Ontslagplan
Maandagochtend vond er in allerijl een overlegcomité plaats met de vakbonden en een vertegenwoordiger van burgemeester Kir. Die zou volgens Nys beweerd hebben dat er al een ontslagplan zou klaarliggen in twee Brusselse gemeenten. In welke gemeenten is onduidelijk, maar het zou niet om Sint-Joost-ten-Node gaan.
“Dit sluit wel aan bij de chantage van Kir, die letterlijk heeft gezegd dat er ontslagen zullen volgen als de gemeente niet gaat besparen. De vraag is: spelen ze blufpoker of is er echt sprake van een ontslagplan?," aldus de vakbondsman.
Het gemeenschappelijk vakbondsfront heeft op het overlegcomité gevraagd om de beslissing te annuleren. Morgen wordt het vraagstuk voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.
“Vandaag zouden we een uitnodiging moeten krijgen voor een nieuw overlegcomité komende woensdag”, vervolgt Nys. Tijdens dat overleg zou de burgemeester zijn uiteindelijke beslissing uit de doeken moeten doen in het bijzijn van de vakbonden.
Clerfayt
Ondertussen zal ACOD-LRB Brussel in naam van de drie vakbonden Brussels minister van Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt (DéFI) interpelleren over de voorgestelde maatregel van Kir.
Clerfayt liet vrijdag in het Brussels parlement bij monde van zijn collega-minister Alain Maron (Ecolo) al weten dat hij de beslissing zou opvragen om zijn voogdij te kunnen uitoefenen, zo schreef De Standaard.
Murielle Deleu, de woordvoerster van Kir, laat weten dat de burgemeester woensdag pas kan reageren op de situatie.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , actua