1.500 aanwezigen tijdens ceremonie voor Israëlische gijzelaars

© BRUZZ
06/10/2024

1.500 mensen verzamelden zondagmiddag in Ukkel voor een herdenkingsceremonie ter ere van de Israëlische gijzelaars. De boodschap was duidelijk: "We zullen niet stoppen totdat ze allemaal terug zijn."

Het eerbetoon was een initiatief van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties van België (CCOJB), BringThemHome Belgique en het Forum van joodse organisaties (FJO)

In een voelbaar emotionele sfeer begon het evenement om 16.30 uur in Ukkel, op het domein Latour de Freins. "Op 7 oktober 2023 drongen duizenden terroristen van Hamas en andere islamistische groepen Israël binnen en slachtten, martelden, verkrachtten en verminkten de inwoners van de dorpen nabij Gaza en jongeren die deelnamen aan een muziekfestival. Dit leidde tot meer dan 1.200 burgerdoden en duizenden levenslang getraumatiseerden," benadrukten de organisatoren.

Op die dag werden ongeveer 251 Israëlische gijzelaars, van alle leeftijden en diverse nationaliteiten, door Hamas ontvoerd. Volgens de organisatoren worden op dit moment nog 101 gijzelaars vastgehouden, waaronder twee jonge kinderen, 14 vrouwen en 11 ouderen.

"Hoewel we weten dat een dertigtal van hen is omgekomen, weten we ook dat de overlevende gijzelaars in onmenselijke omstandigheden worden vastgehouden: psychologische druk, mishandeling, verkrachtingen, ondervoeding en gebrek aan medicijnen," voegen de organisaties eraan toe.

Na een minuut stilte woonden de deelnemers toespraken en liederen bij. De vader van Alon Nimrodi, die nog steeds als gijzelaar in Gaza wordt vastgehouden, was ook aanwezig. Geëmotioneerd benadrukte hij het belang van doorgaan met mobiliseren, zij aan zij met Israël, "zo lang als nodig is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Veiligheid , Israëlische gijzelaars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni