Zaterdag ging de eerste opleidingsdag door van BRU response. Dat project is bedoeld om een reserve van burgervrijwilligers uit te bouwen ter ondersteuning van de hulpdiensten bij noodsituaties. Zo’n 180 mensen namen deel.
180 Brusselaars bij opleiding burgerreserve: 'Ik draag graag mijn steentje bij'
Het project BRU response werd begin vorig jaar gelanceerd door safe.brussels. De bedoeling is om een burgerreserve van vrijwilligers te creëren, die in noodsituaties de hulpdiensten kunnen ondersteunen. In de drie gemeenten van de politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe) werd het project voor het eerst uitgetest.
“Concreet kunnen de vrijwilligers bijvoorbeeld ingeschakeld worden in geval van overstroming, of een brand in een groot appartementsgebouw”, legt noodplanningscoördinator Ibe Coeck uit. Tijdens de opleiding leren de deelnemers zich onder meer voorbereiden op crisissituaties en te reageren op noodmeldingen.
Uitbreiden
Voor de kandidaten gelden geen specifieke vereisten. “Zo is het niet verplicht om fysiek sterk te zijn. Er zijn ook andere functies in te vullen, zoals de bemanning van de telefooncentrale”, zegt Coeck. Na drie ontmoetingsmomenten, ging zaterdag de eerste opleiding door. Een 180-tal mensen nam deel.
Onder hen ook Katrien De Buck uit Sint-Lambrechts-Woluwe. “Toen de overstromingen in Luik plaatsvonden, maakte de afstand het te moeilijk voor mij om ter plekke te helpen. Maar in de buurt ben ik steeds bereid mijn steentje bij te dragen, of het nu ’s nachts is of overdag. Daarom vond ik belangrijk om deel te nemen aan de opleiding.”
“Vandaag leerde ik onder andere hoe belangrijk communicatie is tijdens noodsituaties. Mijn talenkennis is goed, dus ik hoop dat ik met die vaardigheid iets kan betekenen.” Ook Etienne uit Sint-Pieters-Woluwe leerde veel bij. “En dat op heel korte tijd. Een heel interessante opleiding. Het was ook mooi om te zien hoeveel mensen bereid zijn om anderen te helpen.”
Momenteel gaat het nog om een pilootproject. “Maar in de loop van dit jaar zullen we uitbreiden naar andere Brusselse gemeenten, zoals Vorst en Sint-Agatha-Berchem. Ook andere gemeenten toonden ondertussen interesse in BRU response. Bijkomende vrijwilligers zijn dus zeker meer dan welkom", besluit Coeck.
Lees meer over: Veiligheid , politiezone Montgomery , safe.brussels