De Priorij van de Abdij van Vorst is na opeenvolgende gevallen van inbraak en vandalisme op politiebevel gesloten voor het grote publiek. Het contrast tussen de vervallen staat van de site en de ambitieuze toekomstplannen is groot.
Abdij van Vorst mikpunt van vandalisme en inbraak
De recente problemen situeren zich aan de oostelijke abdijvleugel, waar de Buvette Aby en de ingang van de Priorij gelegen is.
De politie stelde op 10 april niet alleen vernielingen vast aan die ingang, maar vond er ook een tas met verdachte voorwerpen. Het ging om een slotcilinder, gereedschap zoals een schroevendraaier en vooral: een machete.
De dag erna vond een inbraak plaats in de Priorij. De inbreker verschanste zich er enkele uren, totdat de politie tussenbeide kwam.
De overlast is zo erg geworden, dat een politiebesluit sinds een tweetal weken de toegang voor het publiek tot de Priorij verbiedt.
Niet alleen om de buurtbewoners te beschermen, maar ook de mogelijke krakers. Binnen is het immers onveilig. Burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) wijst er in de toelichting op "dat het gebouw vervallen is en dat er puin van het plafond valt".
Daarnaast is er ook asbestgevaar.
Droom en werkelijkheid
De Abdij van Vorst is een voormalig kloostercomplex dat zowel door het grote publiek, de gemeentediensten als bedrijven gebruikt wordt, maar op sommige plekken duidelijk vervallen is.
De gemeente Vorst droomt ervan om de site, na een miljoenenrestauratie van het historisch erfgoed, uit te bouwen tot nieuwe culturele hub. Daarbij zouden onder meer de muziekacademie, de Franstalige bibliotheek en het cultureel centrum bij elkaar komen. Dat moet ook horecazaken lokken, zo is de hoop.
Maar voorlopig is de realiteit helemaal anders. "In de vervallen delen van de Abdij komen verschillende samenlevingsproblemen samen, waaronder dakloosheid en drugs", schetst schepen Kris Vanslambrouck (Ecolo-Groen).
"Het gaat bij mijn weten wel niet om groot vandalisme. De Abdij behoort ook niet tot de vijftien aangeduide 'hotspots' in de strijd tegen drugsoverlast, waaronder Sint Antonius."
De gemeente en de hulpdiensten proberen in dialoog te gaan met de daklozen ter plekke, zegt hij. "We gaan praten met die mensen, maar dat is niet altijd eenvoudig. Niet iedereen zit op steun van de overheid of het OCMW te wachten."
Tijd tikt door
Burgemeester El Hamidine, die momenteel met vakantie is, heeft in een interview twee jaar geleden de opwaardering van de Abdij-site als een van haar belangrijkste projecten aangeduid.
Het is, na de voorbereidende afbraak- en saneringswerken, echter nog steeds wachten op de daadwerkelijke restauratie van de Abdij. En in oktober zijn het gemeenteraadsverkiezingen.
Vanslambrouck: "De restauratiewerken gaan in september van start en dat is hoog tijd. De site staat al veel te lang te verkommeren. Het project sleept intussen al een jaar of twintig aan. Iedereen in Vorst zit erop te wachten."
Lees meer over: Vorst , Veiligheid , Stedenbouw , Abdij van Vorst , kris vanslambrouck , Mariam El Hamidine , Buvette Aby , asbest
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.