In Sint-Jans-Molenbeek is zaterdagochtend een bejaarde vrouw het slachtoffer geworden van een ernstige CO-intoxicatie. Later op de dag werd een 30-jarige vrouw uit Neder-Over-Heembeek om dezelfde reden naar het ziekenhuis overgebracht. De brandweer roept op om waakzaam te zijn voor CO-vergiftiging en geeft enkele tips mee.
Twee gevallen van CO-vergiftiging in Brussel, brandweer geeft preventietips
Rond 05.45 uur werden een ziekenwagen en een MUG-team uitgestuurd naar een flat in de Cail et Halotstraat in Sint-Jans-Molenbeek voor een bewusteloze bejaarde dame.
"Toen de ambulanciers het appartement betraden, ging hun CO-melder meteen af. Daarop werd versterking gevraagd van de brandweer”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.
Rookmelders
In de flat werden zeer hoge CO-waarden gemeten en het slachtoffer werd met een ernstige intoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis. De oorzaak lag bij de houtkachel die de vrouw gebruikte om zich te verwarmen.
"Die was wel aangesloten op een schouw, maar de afvoer van de verbrandingsgassen gebeurde niet naar behoren en er was geen aanvoer van verse lucht."
In het flatgebouw waren ook rookmelders aanwezig, maar die lagen op de vensterbank op de tweede verdieping en waren niet geïnstalleerd, aldus nog Derieuw.
Bijzetkachel
Later op de dag moesten de hulpdiensten opnieuw uitrukken voor een geval van CO-vergiftiging, dit keer in een kraakpand in de Ransbeekstraat in Neder-Over-Heembeek.
Een 30-jarige vrouw had er een bijzetkacheltje op gas gebruikt, maar raakte bedwelmd aangezien het apparaat niet was aangesloten op een schoorsteen. De verbrandingsgassen kwamen daardoor vrij in haar kamer.
De vrouw werd overgebracht naar het Brugmannziekenhuis. Haar toestand was niet kritiek.
Voorkomen
De brandweer geeft nog vier tips om CO-vergiftigingen te voorkomen. "Laat een conform apparaat plaatsen door een erkende technieker, en laat het jaarlijkse onderhoud en de verplichte controles uitvoeren. Laat ook de afvoer van de verbrandingsgassen nakijken en zorg voor een natuurlijke ventilatie en de aanbreng van verse lucht.”
“Plaats gehomologeerde CO-melders en reageer in geval van symptomen, zoals misselijkheid, braken, hoofdpijn, plotselinge vermoeidheid, zonder jezelf in gevaar te brengen. Open de ramen, evacueer de aanwezige personen en vraag om bijstand aan de noodcentrale 112."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , CO-intoxicatie , brandweer Brussel