De voorbije maanden was Anouar (42) uit Sint-Gillis de voortrekker van een miniburgerbeweging die de groeiende onveiligheid in de straten rond de Hallepoort wou aanpakken, maar nu heeft hij besloten om zijn gemeente, na tien jaar, te verlaten. 'Er heerst een te sterk laissez-aller-gevoel bij de beleidsmakers.'
Buurtactivist vertrekt uit Sint-Gillis na toenemend geweld: ‘Situatie is uitzichtloos'
"Op politiek vlak gebeurt er niets. De situatie is uitzichtloos. Dat hebben de schietpartijen van eerder deze maand nog maar eens aangetoond. Ik ga zelf verhuizen, net zoals verschillende buren. We zijn onze basisveiligheid in de wijk gewoonweg kwijt. De oplossingen heb ik zelf niet voorhanden. Ik wou de problematiek gewoon belichten. Want zo kan het niet meer verder."
Anouar klaagt al langer de onveiligheid aan in de buurt. In oktober lanceerde hij een petitie om de onveiligheid in de Hallepoortwijk onder de aandacht te brengen. Die is goed voor zo'n 350 handtekeningen. Ondertussen had hij met een aantal buurtbewoners die net als hem bezorgd waren over het toenemende drugsgeweld in de wijk een WhatsApp-groepje aangemaakt.
“Die groeide al snel van een vijftal tot zeker zeventig leden”, zegt hij aan BRUZZ. “Iedereen deelde dezelfde bekommernissen. Meer en meer drugsverslaafden voor onze deuren, afval en residu van drugs, steeds meer inbraken en kraakpanden, stukgeslagen wagens en intimidatie.”
Laissez-aller-politiek
Met die petitie onder de arm trokken de buren richting de gemeenteraad van Sint-Gillis om tijdens een burgerinterpellatie actie te eisen om de problemen het hoofd te bieden.
“Maar het was één grote maskerade”, vertelt Anouar. “Onze interpellatie werd aan een andere vraag gekoppeld, waardoor we zonder antwoorden moesten vertrekken. Ondertussen werd er een tegenbetoging op poten gezet door extreemlinks om te protesteren tegen racisme in het politiekorps. Terwijl wij net vragende partij zijn voor meer blauw op straat en meer middelen in de strijd tegen criminaliteit”, klinkt het.
Volgens de Brusselaar wil de PS – de partij van burgemeester Jean Spinette en minister-president Rudi Vervoort – meer politie op straat vermijden en vooral zelf niet te veel de mouwen opstropen “om haar eigen kiespubliek niet af te schrikken”.
“Er heerst een te sterk laissez-aller-gevoel bij de Brusselse politici. Ze wijzen voortdurend naar andere beleidsniveaus en lijken geen probleem te hebben met de huidige situatie.”
Lees verder onder de video.
'Lauw en gelaten'
Ondertussen trekt de burgerbeweging De 40 Comités, een verzameling wijkcomités en Brusselse organisaties, eveneens aan de alarmbel in een brief die ze verstuurde naar minister-president Vervoort.
"Vandaag zien we dat de drugshandel in bepaalde Brusselse wijken in het openbaar en zonder gêne blijft doorgaan en zelfs verergert. Gevallen van extreem geweld met vuurwapens op vier opeenvolgende dagen in Sint-Gillis zijn een nieuw 'normaal' geworden", luidt het. "We stellen ook vast dat de politieke wereld lauw en gelaten reageert op deze ontwikkeling. De verschillende politieke niveaus – federaal, regionaal en lokaal – schuiven de verantwoordelijkheid af zonder tot een gemeenschappelijke aanpak te komen."
Het burgercollectief vraagt opnieuw een gecoördineerde aanpak van de brede drugsproblematiek. "We verwachten een holistische aanpak, variërend van preventie en psychologische en medische bijstand tot hulp bij huisvesting."
"We verwachten ook dat u bijzondere aandacht besteedt aan de Brusselse wijken waar de openbare ruimte slecht onderhouden of verwaarloosd is, want het is vaak in die wijken dat de problemen zich concentreren en waar uw burgers het moeilijk hebben om te overleven", klinkt het ten slotte nog.
Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , onveiligheid , schietpartijen , minister-president Rudi Vervoort , Jean Spinette
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.