Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) heeft dinsdag zijn plan voor de fusie van de Brusselse politiezones gepresenteerd. Er komt één korpschef, maar de burgemeesters blijven een rol spelen. Vanaf 1 januari 2027 moet die nieuwe zone al operationeel zijn.

©
Belga Image
| Bernard Quintin (MR), de nieuwe federale minister voor Binnenlandse Zaken en Veiligheid, bevoegd voor Beliris
Eén korpschef, een metropolitie en extra geld: Quintin maakt vaart met fusie politiezones
Quintin presenteerde het plan voor de eenmaking van de politiezones dinsdagochtend aan de Brusselse burgemeesters. De zes zones worden samengevoegd tot één zone met 6.381 agenten.
Er komt één korpschef voor één zone, die het hele gewest beslaat. Die eenheid van commando is meteen een van de grootste voordelen. Bij grote problemen in één gemeente, zoals de schietpartijen in Anderlecht, zullen agenten van elders in Brussel makkelijker hun collega's in Anderlecht kunnen bijspringen. Nu is de hulp uit andere zones vrijwel afwezig.
Daarnaast zijn er nog efficiëntiewinsten. Zo moet niet zes keer dezelfde dienst (communicatie, personeel, ict..) uitgebouwd worden, en kunnen sommige ervan gecentraliseerd worden op één locatie. Eén gezamenlijk investeringsplan en gezamenlijke aankopen besparen kosten. De fusie moet ook de samenwerking met de federale politie en het parket verbeteren, omdat er voortaan één aanspreekpunt is, in plaats van zes.
Aansturing
De aansturing van het korps gebeurt door het politiecollege met daarin de korpschef, de minister-president, de hoge ambtenaar en de 19 burgemeesters. Ze beslissen samen over de verspreiding van de politie op het grondgebied.
Om het praktisch werkbaar te maken, laat Quintin de mogelijkheid open om een dagelijks bureau in te richten waarin één derde van de 19 burgemeesters zetelen, waarvan minstens de helft uit de kleine gemeentes.
Minimale normen over het aantal wijkagenten en commissariaten per gemeente moeten nabijheid garanderen. Eén grote zone zou de afstand tussen burger en politie vergroten, zeggen tegenstanders, maar dat is volgens Quintin onterecht. De middelen voor wijkwerking worden verhoogd.
Er komt ook een aparte metropolitie. Nu is de federale spoorwegpolitie bevoegd voor de metrostations, maar die is zwaar onderbemand. Bovendien compliceert het de handhaving door de federale politie in de stations en de lokale politie er net buiten. Daar moet die metropolitie, ingebed in het lokaal korps, aan tegemoet komen. Het laat de spoorwegpolitie toe zich te concentreren op de treinstations.
Extra geld
De lokale burgemeesters staan zoals bekend niet te springen voor een fusie van de zes politiezones. Nu zijn er per zone maar enkele burgemeesters, die samen het korps aansturen. Met 19 burgemeesters voor één zone wordt dat veel moeilijker.
Om de fusie verteerbaar te maken, neemt de federale overheid de schulden van de politiezones over, alles samen ongeveer 30 miljoen euro. Die financiële bonus geldt ook voor zones die elders in het land fusioneren.
Daarnaast wordt de KUL-norm herbekeken, die bepaalt hoeveel agenten er per zone zouden moeten zijn. Door de bevolkingstoename in Brussel is die norm achterhaald, een aanpassing ervan moet voor meer mensen en middelen zorgen.
Vaart
Het plan is dinsdagochtend doorgesproken met de burgemeesters. Aan De Standaard laat Quintin weten dat "er meningsverschillen zijn." Toch wil Quintin al tegen januari 2027 landen, dan moet de eengemaakte zone operationeel zijn. Het kreeg al de goedkeuring van premier Bart De Wever (N-VA).
Quintin hoopt het wetsontwerp nog voor het zomerreces door het parlement te krijgen.
Reporter Rojin Ferho bij minister Bernard Quintin in de Wetstraat.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , fusie politiezones
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.