Het Jacques Francksquare in Sint-Gillis

| Jacques Francksquare in Sint-Gillis

Geplaagde Jacques Francksquare krijgt make-over: 'Deel van de oplossing'

Emmanuel Vanbrussel
© BRUZZ
23/02/2024

De openbare ruimtes op de door drugsoverlast geteisterde Jacques Francksquare in Sint-Gillis worden opgefrist. Het gemeentebestuur plant een tijdelijke herinrichting in de lente en een permanente heraanleg na de zomer. Dat terwijl de vorige herinrichting, die 3 miljoen euro kostte, nog maar in januari 2019 afgerond werd.

De veelbesproken witte stoel mag dan al verdwenen zijn, de drugshandel gaat gewoon weer zijn gangetje op het plein in Sint-Gillis.

Het wijkcomité Jacques Franck drong tijdens overleg met burgemeester Jean Spinette (PS) donderdagavond aan op een gecoördineerde aanpak die de hele waaier aan sociale problemen van de buurt aanpakt.

Dat gaat niet alleen om de territoriumoorlog onder drugsbendes, maar ook om de kwetsbare conditie van rondhangende crackgebruikers en daklozen en een gebrek aan netheid.

Eén maatregel die Spinette in dat gesprek aankondigde, is een "tijdelijke herinrichting van de openbare ruimte" op het plein, in afwachting van de heraanleg die normaal gezien in de herfst van start zal gaan.

De doelstelling is om het plein, dat nu vaak gedomineerd wordt door groepjes (mannelijke) hangjongeren, aantrekkelijker te maken voor alle leeftijdsgroepen, met bijzondere aandacht voor vrouwen en jonge gezinnen. "Er komen ook activiteiten, waaronder culturele, in de lente en de zomer die de sociale cohesie bevorderen", zo belooft hij bij BX.1.

Heraanleg

Vrouwen kunnen een belangrijke rol spelen om de buurt leefbaarder te maken, denkt het gemeentebestuur. Spinette: "Ik sta vandaag al in contact met de moeders van de wijk, die ongerust zijn over hun veiligheid en zich momenteel verzamelen in het verenigingsleven. Het overleg willen we in de toekomst gestructureerder laten verlopen via burgerraden."

Lees verder onder de foto.

Jacques Francksquare

| De Jacques Francksquare.

De tijdelijke nieuwe aankleding wordt de voorbode van de echte heraanleg na de zomer. De uitgangspunten: minder beton en meer inclusie. "Groener, gastvrijer, polyvalenter, rustiger en aangepast aan alle leeftijdscategorieën", zo vat New South het samen. Dat studiebureau bereidt sinds vorig jaar de nieuwe aankleding voor, in samenspraak met de buurt. Er is dus geen direct verband met het recente drugsgeweld.

Het plein wordt onthard en het grote, door metalen hekken afgerasterde sportveld wordt in de nieuwe inrichting minder dominant. In de plaats van de betonnen zitplaatsen - ijskoud tijdens de winter - komen er houten zitbanken met rugleuning. Speeltoestellen voor kleine kinderen moet het plein voor jonge gezinnen aantrekkelijker maken. Op specifieke vraag van de sportieve jongeren uit de buurt komt er ook een workout-hoek.

De stedenbouwkundige vergunning zou begin maart in orde moeten komen, waarna het lastenboek gelanceerd kan worden voor de aannemers, zo bevestigt schepen Willem Stevens (Vooruit.brussels), bevoegd voor Stadsvernieuwing en Wijkcontracten, aan BRUZZ.

"In de herfst zouden de werken van start kunnen gaan. We starten bewust niet vroeger op, net omdat het plein tijdens de zomermaanden zo'n belangrijke sociale functie heeft."

Niet te veel donkere hoekjes

De make-over is geen tovermiddel tegen de drugsoverlast, zo beseft het gemeentebestuur. "Maar het draagt bij tot de oplossing. Een intelligente inrichting van het plein leidt tot een gemengd gebruik ervan", zegt Stevens. Ook hij wijst op de genderdimensie: "Ik hoop dat meer meisjes en vrouwen er zich op hun gemak gaan voelen."

De drugsoverlast was in de overlegmomenten vorig jaar overigens geen expliciet thema, zegt Stevens. "Wel is het zo dat de inrichting zo is ontworpen dat er niet te veel donkere hoekjes zijn. Wat vooral een bekommernis is, is dat de publieke ruimte niet door één bepaalde groep gemonopoliseerd mag worden."

'Ik hoop dat meer meisjes en vrouwen er zich op hun gemak gaan voelen'

Willem Stevens (Vooruit.brussels)

Schepen van Stadsvernieuwing

De huidige inrichting van de Jacques Francksquare is relatief jong en dateert van de vorige herinrichting, die 3 miljoen euro kostte en in januari 2019 afgerond werd.

Buurtbewoners hadden toen al bedenkingen bij het resultaat, met het gebrek aan zitplaatsen, te veel steen en het overwicht van het sportterrein als terugkerende kritiek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni