| Drugsgebruikers in de Brusselse metro (archiefbeeld).

Meer dan 4.000 incidenten met drugsverslaafden in Brusselse metrostations in 2023

CD
© BRUZZ
21/03/2024

In 2023 heeft de veiligheidsdienst van de MIVB meer dan 4.000 incidenten met drugsverslaafden in Brusselse metrostations geregistreerd. "Het is meer dan een gevoel, de onveiligheid is reëel", zei Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), dinsdag in de commissie Mobiliteit na een vraag van parlementslid Els Rochette (Vooruit.brussels).

Er werden ook 7.000 incidenten geregistreerd met dakloze mensen. "Bij sommige van deze incidenten ging het natuurlijk om mensen die zowel dakloos als drugsverslaafd waren", zegt Van den Brandt. In totaal gaat het om 11.000 incidenten met drugsverslaafde en/of dakloze mensen.

Het toenemend probleem van drugsverslaafden is al langer bekend. Zo moet de MIVB ook vaker metro's stilleggen voor spoorlopers. "Er is een duidelijk verband met de stijging van het aantal meldingen van drugsverslaafden en daklozen op het MIVB-netwerk", zei woordvoerder An Van hamme daarover.

Bovendien steeg het aantal klachten dat de MIVB kreeg over de aanwezigheid van daklozen en drugsverslaafden met 66 procent: van 583 in 2022 naar 969 in 2023. De cijfers geven geen volledig beeld van het probleem, gezien niet iedereen klacht indient.

SubLINK

Omdat veiligheidsdiensten vaststelden dat mensen die uit een station werden gehaald, gewoon enkele uren later terugkeerden, lanceerde de Brusselse regering SubLINK. De bedoeling is om alle actoren samen te brengen die bij de problematiek betrokken zijn, zowel MIVB als verschillende vzw's.

"Vroeger werkten de politiediensten en de MIVB wel samen, maar zonder de sociale sector erbij te betrekken. Met Sublink was het expliciet de bedoeling om daar een geheel van te maken en na te gaan of een dergelijke aanpak kon werken", zei minister Van den Brandt daarover in de commissie.

Het project werd eerst ingevoerd in het station Naamsepoort, en later uitgebreid naar een tiental metrostations waar de nood het hoogst was. Tussen juni en december 2023 waren er 3.670 interventies voor 865 personen, waarvan 487 een diepgaande begeleiding kregen en werden doorverwezen naar onder andere de OCMW's, de daklozensector of gezondheidsdiensten.

Maar de situatie is nog ver van opgelost, erkent Van den Brandt. "Iedereen moet nog een tandje bijzetten. Daarom hebben we gezorgd voor bijkomende mensen en middelen. Er wordt zowel extra personeel ingezet bij de veiligheidsdiensten van de MIVB als voor de internalisering van de sociale interventieteams."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Mobiliteit , Druggebruik metrostations , MIVB , Elke Van den Brandt

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni