Oppositie en vakbonden kritisch over fusieplan Quintin: 'Dit is gevaarlijk broddelwerk'

BVR
© BRUZZ
15/04/2025

De oppositie en vakbonden reageren negatief op het plan voor de fusie van de Brusselse politiezones, dat minister Bernard Quintin (MR) dinsdag voorstelde. Défi-kopstuk François De Smet noemt het 'brol', de PS is kwaad over het lek van het plan in de pers, en de vakbonden vinden het ongehoord dat ze nog niet geconsulteerd werden.

Dinsdagochtend had minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin overleg met de Brusselse burgemeesters over de fusie van de zes Brusselse politiezones. De eengemaakte zone die hieruit moet voortvloeien, komt onder leiding van één korpschef en zou al op 1 januari 2027 operationeel moeten zijn.

Het grote voordeel daarbij is de eenheid van commando en het feit dat agenten (tijdelijk) van overal in Brussel naar een hotspot kunnen worden gestuurd. De aansturing gebeurt door de negentien burgemeesters, een korpschef, de minister-president en de Hoge Ambtenaar die de provinciale bevoegdheden voor Brussel uitoefent. Het kader zou ook uitgebreid worden en de federale overheid neemt de 30 miljoen euro aan schulden van de politiezones over.

PS: 'Flagrant misprijzen'

De oppositie is evenwel niet overtuigd van het plan. Volgens de Brusselse PS-burgemeesters lekte het plan al in de pers toen het overleg nog bezig was.

Daarmee toont Quintin "een flagrant misprijzen" voor het overleg met de lokale besturen "die nochtans de eerste getroffenen van de hervorming zijn", zegt Brussels PS-kopstuk Ahmed Laaouej. Quintin ontkent. "Het overleg was om 8.30 uur begonnen en na afloop werd daarover gecommuniceerd", zegt zijn woordvoerder.

De PS is het ook niet eens met de fusieoperatie op zich. PS-Kamerlid Ridouane Chahid uit Evere noemt het project '"onverantwoord" en verwijt Quintin "te plooien voor nationalistische eisen". Volgens Chahid ondermijnt Quintin de nabijheidspolitie in de hoofdstad en maakt hij zo de weg vrij voor criminelen om 'no-gozones' te creëren. Dat laatste spreekt Quintin tegen. Volgens het plan zal er net meer geld naar wijkpolitie gaan.

Vooruit: 'Efficiënte hervorming'

De Nederlandstalige Brusselse socialisten zijn wel tevreden met het plan van Quintin, laat ontslagnemend staatssecretaris Ans Persoons weten. "De veiligheid van de Brusselaars is een prioriteit voor Vooruit.brussels. In de strijd tegen drugsgeweld, geweld tegen vrouwen of kleine criminaliteit heeft ons gewest meer dan ooit nood aan een efficiënte hervorming van het politiebeleid, maar zeker ook aan meer investeringen en solidariteit tussen gemeenten." Vooruit zit, in tegenstelling tot de PS, wel in de federale regering.

Défi: 'brol'

Défi doet het plan dan weer af als "broddelwerk". Volgens Kamerlid en gewezen voorzitter François De Smet levert de fusie een ingewikkeld kluwen op. "Een korpschef, negentien burgemeesters, een minister-president, een dagelijks bureau en ingewikkelde regelingen, gewoon om de prioriteiten op het terrein te kunnen verzoenen met de door de nationalisten gewenste fusie. Dat is gevaarlijk broddelwerk", sluit De Smet af.

Burgemeester van Oudergem Sophie De Vos (Défi) zegt dan weer dat de schuldverlichting van 30 miljoen euro voor alle zes de zones peanuts is. "Mijn gemeente zou daarvan 165.000 euro per jaar krijgen, terwijl onze schuld 700.000 euro per jaar bedraagt", zegt De Vos, die verder de presentatie "extreem flou en weinig concreet", noemt. "Deze presentatie beantwoordt geen organisatorische of financiële vragen", zegt ze aan La Libre.

Vakbond: 'Niet gehoord'

De vakbonden zijn tot slot niet per se tegen een fusie, maar laken het feit dat ze nog niet gehoord werden door minister Quintin. Dat zegt Carlo Medo, voorzitter van politievakbond NSPV. "Ik heb het plan moeten lezen in de pers", zegt hij aan BRUZZ. "Wij zijn nog niet gehoord en wij hebben zelfs nog geen uitnodiging gehad voor een gesprek. Nochtans is zo'n fusie ook een personeelskwestie, en hebben de sociale partners daar wettelijk iets over te zeggen."

In het plan van Quintin wordt ook verwezen naar efficiëntiewinsten. Zo moet niet zes keer dezelfde dienst - denk aan communicatie, personeel en ICT - uitgebouwd worden, en kunnen sommige diensten gecentraliseerd worden op één locatie. Angst voor naakte ontslagen heeft Medo niet. "Het overgrote merendeel van het burgerpersoneel dat die functies uitoefent, is statutair benoemd", zegt hij.

Interview met Carlo Medo van politievakbond NSPV.

Volgens minister Quintin zal een deel van de agenten, die nu soms het werk van het burgerpersoneel doet, vrijkomen en de straat op kunnen. Maar dat betwijfelt Medo. "'Ik heb al wat fusies in Vlaanderen meegemaakt en dat heeft zelden tot extra ploegen op straat geleid."

Ook voorziet hij problemen bij de aansturing van de zone door negentien burgemeesters. "Alles is mogelijk, maar als er knopen moeten doorgehakt worden, zal de burgemeester met het zwaarste gewicht toch beslissen. We moeten daar niet schijnheilig over doen, al snap ik dat dit nu politiek gevoelig ligt."

Politiek expert Steven Van Garsse over de fusie van de politiezones in de studio van BRUZZ

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Politiek , fusie politiezones

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni