Belga

| Een spandoek tijdens een Brusselse manifestatie tegen de asbestlobby (archiefbeeld).

Vakbonden ongerust over aanwezigheid asbest in werkplaats MIVB

© Belga
11/04/2025
Updated: 11/04/2025 19.33u

Vakbondsvertegenwoordigers maken zich zorgen over de werkomstandigheden in een atelier van de MIVB in Molenbeek. Daar zijn recent sporen van asbest aangetroffen. De openbaarvervoersmaatschappij nuanceert het probleem maar kondigt wel aan dat het betrokken personeel verhuisd zal worden.

Brussels parlementslid Oliver Rittweger de Moor (PTB), zelf oud-medewerker bij de MIVB, trok vrijdag aan de alarmbel. Volgens hem vormt de aanwezige asbest “een onaanvaardbaar risico voor de werknemers.”

Concreet werden asbestvezels vastgesteld op verschillende plekken in de werkplaats in de De Bonnestraat. Ze zijn afkomstig van oude golfplaten die dienen als dakbedekking. Rittweger de Moor stelt dat de vakbonden al weken vragen om veiligheidsmaatregelen voor de vijftigtal werknemers. Maar de directie zou de gezondheidsrisico’s “minimaliseren.”

De reeds genomen maatregelen zouden volgens het parlementslid dan ook niet volstaan. Intussen is er ook ongerustheid omtrent de familieleden van de betrokken medewerkers. De vakbonden stellen dat ook zij mogelijk gevolgen van het asbest kunnen ervaren door de werkkleren die de werknemers mee naar huis nemen.

20240625 Eedaflegging Brussels parlement Oliver Rittweger De Moor (PTB) 2lg

Belgaimage

| Brussels parlementslid Oliver Rittweger De Moor (PTB)

Toegang verbieden

De kwestie kwam ter sprake tijdens een interne vergadering van de MIVB. De arbeidsarts haalde er aan dat “de betrokken werknemers mogelijk blootgesteld worden aan het asbest.” De externe preventiedienst Cohezio adviseerde daarom om de toegang tot de werkplaats te verbieden en geen materiaal meer te gebruiken dat in de ruimte lag opgeslagen.

Vervolgens zou het hergebruik van de werkplaats pas mogen gebeuren nadat een gespecialiseerd bedrijf het asbest verwijderd heeft. Die adviezen werden overgedragen aan de directie.

Andere werkplek

De MIVB erkent dat er asbest aanwezig is in het atelier, maar nuanceert. Volgens een woordvoerder zou concentratie tien keer lager liggen dan de norm die is opgenomen in de code welzijn op het werk. Ook zouden de werknemers voor het grootste deel van tijd buiten het atelier werken, voor onderhoud van bovenleidingen en signalisatie.

De Brusselse vervoersmaatschappij zal het betrokken personeel wel een andere werkplek geven, "als voorzorgsmaatregel." Ook de machines uit het atelier krijgen een ander onderkomen. Momenteel wordt onderzocht naar welke site de verhuis het snelst zou kunnen gebeuren.

In de loop van volgende week zal er nog een bijeenkomst plaatsvinden om de genomen maatregelen tegen het asbest voor te stellen.

In de werkplaats werken zo'n 80 MIVB-medewerkers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Veiligheid , Oliver Rittweger de Moor , MIVB , asbest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni