In metrostation Merode moeten de daklozen en druggebruikers die er verblijven, zich voortaan begeven in twee afgebakende zones. Een maatregel die volgens burgemeester Vincent De Wolf (MR) de veiligheid in het station moet verhogen. Na drie weken volgt een evaluatie.
Voortaan gescheiden zones in metrostation Merode voor daklozen en druggebruikers
Eerder deze week gaf Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, aan dat ook op zijn grondgebied de drugsproblematiek toeneemt. Daarvoor werd een taskforce opgericht, en worden mogelijke maatregelen zoals een gebruikersruimte onderzocht.
Een andere maatregel, sinds deze zaterdag van kracht, betreft afgebakende zones in metrostation Merode voor daklozen en druggebruikers. Die werd genomen in samenspraak met de lokale politie en de spoorwegpolitie.
De zones waar daklozen getolereerd worden, worden ingericht bij de ingang van het station aan de Abbé Cuypersstraat en aan de roltrappen een verdieping lager. De gemeentediensten werken daarvoor samen met de MIVB en de politie. Er zullen ook speciale vuilbakken voor injectienaalden worden geplaatst, bericht persagentschap Belga.
Daklozen en druggebruikers die elders in het station worden aangetroffen, zullen dus door de politie naar de afgebakende zones geleid worden. “We willen de toegang tot het station niet ontzeggen aan de druggebruikers”, zegt De Wolf aan La Dernière Heure. “Dat is zowel op menselijk als op operationeel vlak niet mogelijk.”
Publieke orde
Wel heeft de burgemeester het over een balans qua veiligheid en publieke orde. “De personen in de zones zitten er verwijderd van de spoorwegen, die voor hen een gevaar inhouden. Er worden ook inzamelpunten voor naalden geïnstalleerd.” Daarnaast is het ook een maatregel die de ongerustheid van reizigers in het station en omwonenden moet temperen.
“In de omgeving van het metrostation liggen heel wat scholen”, zegt De Wolf daarover. “Honderden scholieren worden er geconfronteerd met druggebruik. Het gaat om een maatregel die proportioneel, gerechtvaardigd en redelijk is.”
Voor de uitvoering wordt samengewerkt met de MIVB, preventie- en sociale diensten en de politie. De maatregel bevindt zich nu in een verkennende fase, en zal over 30 dagen permanent van kracht zijn. Na de eerste drie weken volgt nog een evaluatie.
Lees meer over: Etterbeek , Veiligheid , Vincent De Wolf , MIVB , Merode