Jurgen Van Poecke, directeur van de Brusselse gevangenissen (Hier in Sint-Gillis.)

| Jurgen Van Poecke, directeur van de Brusselse gevangenissen (archiefbeeld).

Vrijwilligers gezocht om Brusselse gevangenissen te controleren

SV
© BRUZZ
16/07/2024

De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) zoekt burgers om de situatie in Brusselse gevangenissen te evalueren. Deze vrijwilligers zullen gesprekken voeren met gedetineerden en personeel om een beter beeld van de leefomstandigheden in de gevangenissen te krijgen. Iedereen kan zich aanmelden, ongeacht de achtergrond.

De afgelopen maanden regende het berichten over overbevolking en stakingen in de Brusselse gevangenissen. De overbevolking is een aanhoudend probleem waar België al meermaals voor op de vingers werd getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen, een onafhankelijk orgaan dat de verbetering van detentieomstandigheden binnen de Belgische gevangenissen en detentiehuizen beoogt, riep daarom vijf jaar geleden 36 commissies in het leven om die leefomstandigheden beter te monitoren. Daarvan zijn er drie in Brussel. Het detentiehuis van Vorst, de gevangenis van Sint-Gillis en de gevangenis van Haren tellen elk een commissie, die toezicht houdt en klachten behandelt.

De CTRG mag al zo'n vijfhonderd vrijwilligers tot de commissies rekenen. Omdat de mandaten voor de huidige commissieleden in september vervallen, is het orgaan nu op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De CTRG hoopt op een massale toestroom.

Geen opleidingseisen

De vrijwilligers bezoeken een aantal maanden per jaar eenmaal per week de gevangenis in kwestie. Door gesprekken met gedetineerden, personeel en directie peilen ze naar de situatie in de gevangenis. Via de jaarverslagen van de vrijwilligers krijgt de CTRG zo een beeld van de leefomstandigheden. De vrijwilligers mogen ook aanbevelingen doen om de situatie van gedetineerden te verbeteren.

De CTRG kiest er bewust voor om geen opleidingseisen aan de vrijwilligers te stellen. "We willen burgers aantrekken van verschillende achtergronden, om zoveel mogelijk perspectieven te krijgen," verduidelijkt communicatieverantwoordelijke Kim Sersté van de CTRG. Bij aanwerving krijgen de vrijwilligers wel opleidingen en elke toezichtscomissie heeft een team van coördinatoren, bestaande uit criminologen.

Directe impact

De commissies behandelen ook klachten van gedetineerden. "Dat is een heel belangrijke functie met een directe impact. De klachtencommissies kunnen beslissingen van de directie tenietdoen," vertelt Mark Nève, voorzitter van CTRG. De klachten kunnen heel uiteenlopend zijn, "van naaktfouilles tot tuchtprocedures," aldus Nève.

Met het initiatief wilt de CTRG oproepen tot een actieve participatie van de burger in het gevangeniswezen, om zo een "cultuur van gedeelde verantwoordelijkheid te bevorderen."

Aanmelden voor een eerste informatiesessie op 31 juli kan tot 29 juli via de website van de CTRG.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni