Fedasil, het overheidsagentschap verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, weigert opvang te verlenen aan asielzoekers die een meervoudige asielaanvraag indienen. Dat mag enkel wanneer het agentschap die beslissing individueel motiveert, maar in de praktijk blijkt dat vaak niet het geval. Bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is op de hoogte. "We gaan er een mouw aan passen," klinkt het op zijn kabinet.
Vluchtelingenorganisaties: 'Fedasil in strijd met de wet'
Vluchtelingenwerk Vlaanderen en de vzw Orbit klagen in een gezamenlijk persbericht aan dat Fedasil in strijd werkt met de wet. Het agentschap is namelijk wettelijk verplicht om beslissingen te motiveren die opvang weigeren aan mensen die meermaals asiel aanvragen. Alleen gebeurt dat in de praktijk nooit en krijgen weigeringen dus geen individuele motivering.
Fedasil wijst daarvoor naar het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS), dat moet oordelen of de elementen in de verschillende asielaanvragen ontvankelijk zijn. Volgens Fedasil kan enkel het CGVS die dossiers beoordelen en niet het agentschap zelf, waardoor motivering uitblijft. "Een totale omkering van de situatie," zegt Hilde Geraets van Orbit. "Fedasil gaat er dus vanuit dat elke vernieuwde asielaanvraag frauduleus is, omdat ze zelf niet kunnen motiveren."
Volgens Geraets heeft dat als gevolg dat mensen in nood op straat belanden en aan hun lot worden overgelaten. "Dat is een rechtsstaat onwaardig. Ik vind dat bij elk parlementslid nu de haren te berge moeten rijzen over de houding van Fedasil. Ik merk een complete onwil om deze situatie te stoppen. We hebben het probleem al herhaaldelijk aangekaart, maar er komt geen verandering in," zegt ze.
'Niet evident'
Bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is op de hoogte van de situatie. In een interview aan het weekblad Knack geeft hij toe dat de individuele motivatie verplicht is, maar vandaag nog ontbreekt. In een reactie aan BRUZZ laat zijn kabinet weten dat de staatssecretaris "er een mouw aan gaat passen" maar dat er nog geen concrete vorderingen zijn in het dossier. Bij Fedasil kon niemand reageren en wezen de diensten naar het kabinet Francken voor een reactie.
Geraets ziet de procedurefouten als een symptoom van een ontmoedigingsbeleid en onderzoekt of er juridische stappen mogelijk zijn om het probleem structureel aan te passen. "Op dit moment begeleiden we dossiers individueel. We stappen met hen naar de arbeidsrechtbank en halen daar vaak gelijk, omdat de schending van de wet overduidelijk is. Maar dat helpt niets aan het structurele probleem," zegt Geraets.
In een antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) antwoordde staatssecretaris Francken dat individueel motiveren voor Fedasil "niet evident is" en dat er maar 15 mensen per jaar een klacht indienen bij de arbeidsrechtbank.
Lees meer over: actua , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.