De Vrije Universiteit Brussel (VUB) kijkt in 2023 aan tegen een begrotingstekort van minstens 14,8 miljoen euro. Met de energiecrisis en de inflatie liggen de redenen voor de rode cijfers voor de hand.
VUB heeft begrotingstekort van bijna 15 miljoen: 'Willen personeel maximaal vrijwaren'
De begrotingsopmaak van de VUB voorspelt geen rooskleurig 2023. De universiteit wijst de energiecrisis, hoge inflatie en de daarbij horende gestegen lonen aan als oorzaken.
Vooral de energiekosten hakken er stevig op in. “We schatten dat onze energiefactuur tegen volgend jaar tot vier keer hoger ligt, wat neerkomt op 12 van de 14,8 miljoen euro”, duidt woordvoerder Nathalie Vlaemynck.
Onderzoekers
Hoe de studenten en het personeel het geschatte begrotingstekort zullen voelen, is nog niet duidelijk.
De Morgen heeft het over voorstellen zoals duurdere maaltijden, betalend parkeren op de campus en een knip in het aantal evenementen om de verlaagde werkingsbudgetten te counteren. De maaltijdprijzen worden in ieder geval jaarlijks bekeken door de studentenraad in functie van de indexering. Dat gebeurt aan het einde van het jaar. Verder wil Vlaemynck niet vooruitlopen op de feiten.
“We gaan alles nog in kaart brengen, maar we gaan het personeel maximaal vrijwaren”, klinkt het.
Nog volgens De Morgen zouden dit jaar wel al vijf onderzoekers aan de deur gezet zijn terwijl hun onderzoeksproject nog liep. Er wordt gevreesd dat vooral zij de dupe zullen worden van het begrotingstekort.
“Omdat hun contracten vaak van tijdelijke aard zijn of maar een heel beperkte opzeggingstermijn voorzien, zijn zij een gemakkelijk slachtoffer”, laat Jo Coulier optekenen, voorzitter van ACOD Onderwijs en ABVV-hoofdafgevaardigde aan de VUB.
‘Groeiuniversiteit’
Ondanks de sombere vooruitzichten benadrukt de VUB dat de financiële situatie van de universiteit gezond is. “De VUB is een groeiuniversiteit: voor het negende jaar op rij gaan ons studentenaantal en onze inkomsten uit wetenschappelijk onderzoek erop vooruit. Bovendien kiezen we er zelf voor om te investeren in een duurzamere, energie-efficiëntere werking, dit om toekomstbestendig te zijn", aldus de woordvoerder.
Daarvoor trekt de VUB 23 miljoen euro uit, voornamelijk uit eigen reserves.
Lees meer over: actua