Het is een doorbraak op het gebied van hersenonderzoek: een bepaald eiwit kan de concentratie van vetten in de hersenen verhogen, en daardoor epilepsie tegengaan.
VUB-professor ontdekt nieuwe behandelmethode voor epilepsie
Twee onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie ontdekten dat een verhoging van bepaalde vetten in de hersenen een epileptische aanval tegengaat. Het eiwit TBC1D24 zorgt ervoor dat deze vetten worden aangemaakt. Wie de verkeerde mutaties van dit eiwit aanmaakt, maakt ook minder vetten aan. Dat zorgt ervoor dat de hersencellen minder goed met elkaar communiceren, iets dat je ziet bij mensen met epilepsie.
Patrik Verstreken (KU Leuven) en professor Wim Versées (Vrije Universiteit Brussel) onderzochten het eiwit Skywalker bij fruitvliegjes. Dat eiwit vertoont een grote gelijkenis met het het menselijke eiwit TBC1D24.
"Genetische mutaties van het eiwit TBC1D24 veroorzaken een afwijking," zegt Verstreken in Nature Structural & Molecular Biology. Door bij de fruitvliegjes de juiste mutatie van Skywalker toe te voegen, werden er meer vetten aangemaakt. Daardoor voorkwamen de onderzoekers een epileptische aanval.
"In 70% van de gevallen is de verbinding tussen de vetten en het eiwit verzwakt," zegt Versées. Dat zou dus betekenen dat een behandelmethode die de communicatie tussen de vetten en eiwitten herstelt, 70% van de gevallen verhelpt.
Expert Chantal Depondt zegt in Le Soir dat we niet te vroeg moeten juichen: "De onderzoekers hebben fruitvliegjes onderzocht, en het menselijk brein zit heel anders in elkaar. Bovendien bestaan er allerlei soorten epilepsie. Het is dus heel moeilijk om één oplossing te vinden die alle soorten epilepsie tegelijkertijd bestrijdt."
Lees meer over: actua
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.