Analyse Elsene: De bestaanscrisis dreigt

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
17/10/2012

Er zijn geen winnaars in Elsene. De huidige MR-PS-meerderheid zet haar coalitie voort, zij het uiterst nipt. Decourty blijft drie jaar aan en geeft dan de sjerp door aan MR-boegbeeld Dominique Dufourny. Elsene dreigt daardoor de komende zes jaar politiek onstabiel te worden. De oppositie scherpt de messen al.

Met 23 van de 43 zetels behalen de liberalen en de socialistische burgemeesterslijst van Willy Decourty een wel heel erg nipte meerderheid. De MR gaat meer dan acht procent achteruit tegenover 2006, en de PS verliest vijf procent, waarmee de socialisten nu de derde partij zijn. De tweede grootste wordt Ecolo-Groen, al lost die partij in Elsene de verwachtingen niet in: ze groeit amper 0,4 procent tegenover zes jaar geleden. Een afknapper, want de groenen hoopten stiekem het spel in Elsene te verdelen. De opgang van de groenen is echter in heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een gegeven, en dat is een goede zaak voor de Vlamingen, ook in Elsene. De Nederlandstalige Sabah Meschi geraakte van op de achtste plaats verkozen met 470 voorkeurstemmen, het hoogste aantal van alle Nederlandstalige kandidaten in postcode 1050.

Toch wordt SP.A-kandidate Maite Morren van op de 14de plaats schepen van Vlaamse Aangelegenheden. Dat is een merite voor de erg jonge Morren, en meteen ook een hele eer, want er is veel werk aan de winkel voor de Vlamingen in Elsene. Morren vertrekt echter in een achterstandspositie, want zij moet de weinig geslaagde legislatuur van voorganger Pascal Dufour doen vergeten. En dat dus in een erg nipte meerderheid, die ook nog eens grotendeels Nederlandsonkundig is.

Voor Open VLD raakte Valérie Libert van op de zestiende plaats verkozen met meer voorkeurstemmen dan Maite Morren. Maar door eerder gesloten akkoorden gaat het Vlaamse schepenambt naar de socialisten. Libert zelf vindt het 'spijtig', maar ze gunt het haar coalitiepartner.

resultaten verkiezingen 2012 Elsene

Het aantal gekozenen per partij in 2012 ten opzichte van 2006.

Schaduwmeerderheid
Wie de verwachtingen ook niet kon inlossen, is ex-schepen van Financiën Olivier de Clippele, die met het FDF naar de kiezer trok. Hij behaalt dan wel uit het niets meer dan 12 procent van de stemmen en heeft het derde hoogste aantal voorkeurstemmen in de gemeente, maar daarmee kan hij geen alternatieve meerderheid forceren. Hij komt met zijn vijf zetels in de omvangrijke oppositie terecht, geflankeerd door de ervaren Ecolo-Groen-fractie (11 zetels) en het kleine CDH (4 zetels), dat de weg kwijt is na het vertrek van Bianca Debaets (CD&V) naar de Stad.

Een troef voor deze grote oppositie is dat ze tezamen een 'schaduwmeerderheid' kunnen vormen in hun gemeenschappelijke aversie tegen het zielloze consensusbeleid van MR-PS. De Clippele is weliswaar een te duchten concurrent voor de groenen, maar als de drie oppositiepartijen samenspannen, dan zal het niet al te lang duren voor de kleine coalitie van Willy Decourty in een eerste bestaanscrisis verzeilt, en het zal niet de laatste zijn.

Daarom ook ligt er een burgemeesterswissel in het verschiet: Decourty bereidt zijn vertrek voor omdat hij weet dat zijn rijk ten einde loopt. Maar zijn schepen van Handel Dominique Dufourny, dé stemmenkampioene, is nog niet klaar voor het burgemeestersambt. En Decourty geeft te kennen dat hij de deur op een kier zet voor een extra partij in de meerderheid.

Waar meerderheid én oppositie zich samen over moeten buigen, is het prangende probleem dat heel wat inwoners van Elsene niet gestemd hebben. De toenemende internationalisering dwingt de oude Brusselse dorpspolitiek om over andere vormen van beleid na te denken en kosmopolitisme en lokaal bestuur met elkaar te verzoenen, en de democratie te vrijwaren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni