Analyse Jette: Met getrokken messen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
09/10/2012
Het lijkt uitgesloten dat de christendemocratische lijst van burgemeester Hervé Doyen straks opnieuw in zee gaat met de PS van het echtpaar Hermanus. Zowat de hele legislatuur stonden beide formaties met getrokken messen tegenover elkaar. Doyen wil verder met de liberalen en de groenen. De PS heeft de tegenaanval ingezet, met de steun van SP.A en een restgroep liberalen.

I n 2006 sloot Doyen naar aloude Jetse traditie een coalitie met de PS (en de groenen). Hij had er echter niet op gerekend dat Merry Hermanus, die lijstduwer was, opnieuw schepen zou worden voor de PS. Al na enkele maanden begon de olijfboomcoalitie barstjes te vertonen. Een en ander had te maken met de figuur van Hermanus.

Volgens Doyen viel er met de eerste schepen niet te werken omdat hij voortdurend zat in te hakken op de rest van het college, op de gemeentesecretaris en op de Jetse administratie. Hermanus beweerde dat zijn kritiek noodzakelijk was.

De aanvaringen stapelden zich op, en eind 2009, nadat Doyen al op allerlei manieren had geprobeerd om Hermanus buitenspel te zetten, barstte de bom. De PS werd uit de meerderheid gezet. Hermanus zelf kon als schepen niet ontslagen worden, maar hij raakte al zijn bevoegdheden (doch niet zijn loon) kwijt. In de plaats kwamen Open VLD en twee van de vier MR-gemeenteraadsleden. De vroegere MR-fractieleider Jean Werrie, met wie Doyen nog altijd een oude vete uitvocht, was niet welkom. Charles Henri Dallemagne wilde zelf niet overstappen.

(Lees verder onder het kader)



Moddergevecht
Daarmee was de spanning nog lang niet uit de lucht. Hermanus was dan misschien lijfelijk niet meer zo vaak aanwezig in het gemeentehuis, hij bleef het college aanvallen via zijn vileine blog en via de PS-fractie in de gemeenteraad. Het conflict groeide uit tot een soort oorlog tussen clans, die boven alle ideologie uitsteeg. Over en weer werd flink met modder gegooid. De gemeentesecretaris en de burgemeester spanden processen aan tegen Hermanus voor pesterijen en laster. Die stapte op zijn beurt naar de rechter.

In de gemeenteraad werd het er niet gezelliger op. Toonde Doyen zich in de bestuursperiode 2000-2006 nog de minzame burgervader die alleen uit zijn hum te brengen was door interpellaties van het door hem verafschuwde Vlaams Belang, de afgelopen jaren was hij veel meer de moegetergde partijpoliticus die elke opmerking van de oppositie als een aanval beschouwde. Alleen Fouad Ahidar van SP.A, die zich enigszins buiten het gekrakeel hield, had nog wat krediet.

Mercierplein
Ondanks de aanhoudende spanningen slaagden de burgemeester en zijn zeven andere schepenen erin een en ander te doen bewegen in Jette, zij het met veel financiële steun van het Gewest en de federale overheid.

De meest zichtbare realisatie is ongetwijfeld het vernieuwde Kardinaal Mercierplein. Dit vroegere openluchtparkeerterrein werd door het federaal-Brusselse samenwerkings­akkoord Beliris omgetoverd tot een gezellig kerk- en stationsplein. Voor de ingezakte horeca in de buurt is het een godsgeschenk, zo bleek al meteen deze zomer. Kers op de taart is het - volgens de oppositie veel te dure - nieuwe fresco, tegen de zijwand van café Le Breughel.

En dan was er ook het wijkcontract Koningin Astrid: 13 miljoen (van het Gewest) om twee buurten rond de Spiegel nieuw leven in te blazen. Met het geld werden onder meer straten heraangelegd en woningen gerenoveerd. Voorts werd de verlaten site van farmagigant Pfizer aangekocht en gerenoveerd. Nu zitten er al enkele gemeentediensten, straks komen er woningen in, het Jobhuis en een crèche.

Elders in de gemeente gingen ook al twee nieuwe gemeentelijke crèches open, het basisonderwijs werd hier en daar wat uitgebreid en er kwamen nieuwe sociale en middenklasse­woningen bij.

Tram 9
Heel wat projecten zijn nog 'in uitvoering': het kleine auditorium op het kerkhof, de petanquebanen in de Jules Lahayestraat, de uitbreiding van de Franstalige École du Poelbos, de heraanleg van de Charles Woestelaan. Grote tegenvaller was de brand die in juni de recent gebouwde sporthal verwoestte.

Ook als het op culturele evenementen en festivals aankomt, toonde Jette zich de afgelopen jaren heel dynamisch. Maar soms ontbreekt het de gemeente aan ambitie. Zo wordt het Jetse woonhuis van de wereldberoemde surrealistische schilder René Magritte nog altijd onvoldoende uitgespeeld.
En dan is er tram 9. Burgemeester Doyen heeft zijn aanvankelijke bezwaren tegen de tram tussen Simonis en het noorden van Jette opgegeven en steunt het project inmiddels. Hij gaat ook akkoord met het traject, over de Spiegel, ook al betekent dit dat de bloeiende handel en de populaire zondagsmarkt jarenlang zware hinder zullen ondervinden. Het college eiste wel dat het Koningin Astridplein heraangelegd zou worden, onder meer met een ondergrondse parkeergarage. De lange discussie over wie die garage zal betalen, is inmiddels beslecht: Beliris.

De PS verzet zich tegen de nieuwe tram, met name tegen het traject over de Spiegel, en hoopt onder meer met dit standpunt kiezers te winnen.
De partij gaat naar de verkiezingen met Mireille Francq, alias mevrouw Hermanus, als aanvoerster. Zij wil gerechtigheid en eerherstel voor haar man, die zelf niet meer opkomt, maar achter de schermen ongetwijfeld nog een belangrijke rol zal spelen. Francq is ook kandidaat-burgemeester.

Koele minnaars
Na enige aarzeling, en bij gebrek aan alternatief, sloot SP.A zich aan bij de PS. Dat intussen bekend werd dat het echtpaar Hermanus zich voor de correctionele rechtbank moet verantwoorden voor een fraudezaak uit de jaren 1990, heeft de Vlaamse socialisten niet van idee doen veranderen. Ook is duidelijk dat de SP.A niet alle PS-standpunten deelt. Zo staat de SP.A wél achter de komst van de nieuwe tram.

De socialisten sloten een akkoord met de twee achtergebleven liberalen, Werrie en Dallemagne, die intussen uit de MR zijn gezet en zich nu presenteren als Les Libéraux.

De lijst van de burgemeester, LBJ, gaf enkele maanden geleden al aan verder te willen met MR-Open VLD (overigens ook koele minnaars van de tram) en Ecolo-Groen. Aan de kiezer om de keuze te maken tussen het kamp-Doyen en het kamp-Hermanus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni