Zittend burgemeester Joël Riguelle (LBR) kan op 1 december weer aantreden, dankzij tien zetels voor zijn partij (CDH, CD&V en onafhankelijken).
Analyse: Sint-Agatha-Berchem: MR slaapt veilig bij Riguelle
Lees ook: N-VA haalt zetel in Sint-Agatha-Berchem
LBR krijgt vier schepenambten én het voorzitterschap van het OCMW én de burgemeesterssjerp. Riguelles coalitie was al kort na 21 uur op verkiezingsavond rond. De MR van schepen Michaël Vander Mynsbrugge rolde de rode loper uit voor Riguelle. MR (6 zetels) vormt samen met LBR (10) een meerderheid; er waren 27 zetels te verdelen. Gevolg: de twee FDF-schepenen, Benoît Schoonbroodt en Monique Dupont, die bij de vorige verkiezingen een kartel vormden met MR, worden bedankt.
In feite heeft de nationale scheuring MR-FDF de FDF'ers de das omgedaan, want de lokale politici van MR en FDF konden het tot zaterdag met elkaar vinden in Berchem. Dit keer kwam de legendarische en traditionele coup de théâtre niet van Riguelle (in 2006 wipte hij zijn Ecolo/FDF-coalitie voor MR/FDF), maar van Vander Mynsbrugge. Riguelle zat nu in een zwakkere positie om zijn meerderheid te vormen, hij bleef steken op tien zetels. Bij de minste scoreverbetering of -handhaving van MR werd die partij hét aanspreekpunt.
Ecolo-Groen (drie gekozenen, één meer dan in 2006) en PS-SP.A (vier gekozenen, idem) zagen kort na de verkiezingsuitslag ongekende kansen. Een meerderheid met MR vormen, los van LBR, kon perfect. Daarmee zou de lange traditie van 'christelijke' burgemeesters gebroken kunnen worden. Maar Vander Mynsbrugge besliste er anders over. In de onderhandelingen met Riguelle kon hij drie schepenstoelen voor MR binnenrijven, een ongezien aantal. En Vander Mynsbrugge speelde op veilig: nu kan hij rekenen op de burgemeester-parlementariër die voor Berchem veel kan binnenrijven door zijn connecties in het Gewest. Vander Mynsbrugge koos dus voor een veilige slaap.
"We stonden heel kort bij een meerderheidsvorming, en dus kampverandering," bekent Ecolo-lijsttrekker Christian Boucq al om halfnegen zondagavond. "Een deel van de MR stond achter die alternatieve meerderheidsvorming. Maar Vander Mynsbrugge zelf wou de verantwoordelijkheid niet nemen voor het alternatief."
Vlaamse schepen Vincent Riga (LBR), die van alle Vlamingen het beste scoort, is wel gelukkig. Het FDF daarentegen zit in zak en as, nu de partij naar de oppositiebanken verhuist. FDF-schepen Schoonbroodt: "We hebben onze twee zetels behouden, maar ik ben niet zeker dat ik als raadslid wil aanblijven."
Wie wel gelukkig is, is Katia Van den Broucke (Groen), die erbij komt dankzij de drie zetels voor Ecolo-Groen.
Triomferen doen ze ook bij de N-VA, die 7 procent van alle stemmen haalt, goed voor een zetel voor Luc Demullier. Vlaams Belang kreeg slaag en is alles kwijt. Verrassend is dat PS niet beter boert, en dat de enige SP.A'er op de lijst, Dirk Moors, niet verkozen is. En wiens hart bloedt het hardst? Dat van MR-stemmentrekker Dylan Vander Mynsbrugge, 19 jaar én verkozen - maar als 'zoon van' mag hij niet zetelen.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.