Analyse W-B: Deleuze maakt einde aan Payfa-dynastie

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
17/10/2012

De tweedorpengemeente is de eerste Brusselse gemeente met een groene burgemeester. Goed nieuws voor de Vlamingen, die voor het eerst een volwaardige Vlaamse schepen krijgen. Het FDF wordt naar de oppositiebanken verdreven, hoewel het de grootste partij blijft.

Een groene revolutie, én een tweetalige revolutie. Watermaal-Bosvoorde is de verrassing van deze verkiezingen. Lijstduwer Olivier Deleuze stoot FDF-coryfee Martine Payfa van de troon en beëindigt daarmee een dynastie die 35 jaar heeft geduurd. Watermaal-Bosvoorde krijgt er een burgemeester voor in de plaats die beide landstalen beheerst en oog heeft voor de Vlamingen. En dus komt er voor het eerst een schepen die de bevoegdheid Nederlandstalige Aangelegenheden mag uitoefenen: dat wordt Jan Verbeke van coalitiepartner GMH, een fusie tussen de lokale partij Gestion Municipale en CDH-CD&V. Daarmee kiest het nieuwe bestuur voor een degelijke verankering van de Vlaamse gemeenschap in Watermaal-Bosvoorde. Verbeke wil alleszins werk maken van een goede samenwerking tussen beide cultuurgemeenschappen. Ook het OCMW-voorzitterschap zou binnen CD&V-handbereik liggen.

Ontslagnemend schepen van Energie Annemie Vermeylen (Groen) is ook verkozen, maar bedankt voor de nieuwe post. "Jan Verbeke heeft meer voorkeurstemmen; aan hem dus de eer."

resultaten verkiezingen 2012 Watermaal-Bosvoorde

Het aantal gekozenen per partij in 2012 ten opzichte van 2006.

'Verraad'
Ecolo-Groen is nochtans de tweede grootste partij in Watermaal-Bosvoorde. Tot 14 oktober hielden zij een haast natuurlijke coalitie mee in stand met het FDF en het kleine MR, en alles wees erop dat die coalitie (licht gewijzigd) zou worden voortgezet. Maar Ecolo-Groen koos voor het burgemeestersambt, en daarvoor moest het FDF eruit. De groenen onderhandelden direct met oppositiepartij GMH. Naar verluidt was Martine Payfa dan ook razend door dit 'verraad'. Olivier Deleuze van zijn kant zegt:
"Democratie betekent soms ook dat je voor verandering moet durven te kiezen."

Wel wordt het FDF een te duchten opposant, met maar liefst tien zetels. Het FDF zal er alles aan doen om binnen zes jaar opnieuw in de meerderheid te zetelen. De PS in Watermaal-Bosvoorde verliest één zetel en houdt er twee over, waarvan de laatste naar de Nederlandstalige Jos Bertrand gaat. Een bijzonder resultaat, want Bertrand werd verkozen van op de vijftiende plaats.

Enerzijds zegt burgemeester Deleuze het sociale weefsel in WaBo te willen beschermen tegen een te grote invloed van de stad, maar anderzijds wil hij ook meer samenwerken met het Brussels Gewest, meer dan zijn voorgangster alleszins. Payfa was duidelijker: Bosvoorde boven alles, en de stad op afstand. Deleuze zou het wel eens moeilijk kunnen krijgen als hij te veel morrelt aan dit heilige principe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni