Het geplande museum in de Citroëngarage zou moeten openen in het seizoen 2019-2020. Er komt dan ook een themajaar rond hedendaagse kunst. Voor de collectie wordt ondertussen steeds nadrukkelijker gekeken naar een samenwerking met een buitenlands museum.
Museum in Citroëngarage opent met themajaar
Het was al langer duidelijk dat N-VA, in de federale regering aan de knoppen van de wetenschappelijke instellingen, het Brussels Gewest geen collectie gunt voor het geplande museum in de Citroëngarage aan het kanaal. Na eerdere suggesties dat Brussel dan maar een beroep zal doen op (de vele) privécollecties, duikt nu steeds prominenter de piste op van een samenwerking met een buitenlands topmuseum. Rudi Vervoort (PS) hintte eerder zelf al in die richting en afgelopen week schoof La Libre Belgique een samenwerking met de musea van Guggenheim of het Centre Pompidou in Parijs als opties naar voren.
De Brusselse kunstwereld is alvast groot en vooral internationaal genoeg om de komst van een dergelijk wereldmerk te verantwoorden. Bij de Louvres van deze wereld bestaat bovendien al langer een trend om bijhuizen te openen. Of er dan nog genoeg ruimte zal zijn voor de talrijke lokale artiesten is een andere vraag. Op het kabinet van minister-president Vervoort houdt men de lippen voorlopig stijf op elkaar. Dat wijst erop dat er zeker nog geen formeel akkoord is. Volgens het kabinet zou er op het einde van september wel duidelijkheid gebracht worden over een eventuele internationale samenwerking.
Architectuurwedstrijd
Tegelijkertijd zou ook iemand worden aangesteld om het project te leiden en wordt het startschot gegeven voor een internationale architectuurwedstrijd. Een voorafgaande studie om uit te maken wat de mogelijkheden zijn met het gebouw van 30.000 vierkante meter is ondertussen afgerond. De studie moet nog worden goedgekeurd door de Brusselse regering, maar gaat in de richting van een quasi volledige culturele bestemming. Ze pleit met andere woorden tegen een gedeeltelijke verbouwing tot woningen of het behoud van productieve activiteiten. Naast het museum zal er waarschijnlijk plaats zijn voor het architectuurcentrum CIVA, dat onlangs is overgedragen van de Franse gemeenschap naar het Gewest, en andere activiteiten in samenwerking met verzamelaars, galerijen en andere spelers uit het cultuurveld.
Voor de opening wordt nu gemikt op het seizoen 2019-2020. De komst van het nieuwe museum moet de kers op de taart worden van een themajaar rond hedendaagse kunst. “Brussel moet een hoofdstad van hedendaagse kunst worden,” aldus Yves Goldstein, kabinetschef van Vervoort, vorig weekend in het Parijse Palais de Tokyo, waar niet minder dan 36 Brusselse artiesten uit alle disciplines te gast waren.
Het dossier van het museum in de Citroëngarage is nog lang niet compleet, maar het mag duidelijk zijn dat Vervoort hard aan de kar trekt om het project rond te krijgen, wars van alle weerstand en scepsis. Afwachten wat het totale prijskaartje wordt, en of dat opweegt tegen de uitstraling die het project Brussel kan bezorgen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Analyse , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.