Anderlecht in cijfers

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
05/10/2012
Anderlecht is niet meer het breugeliaanse dorpje waar de humanist Erasmus de rust kwam opzoeken. Het is een gemeente uit de zogenaamde eerste kroon, waar de stedelijke tendenzen sterk voelbaar zijn.

De bevolking groeit sterk, waardoor er veel opvangplaatsen en scholen nodig zijn. Een op de vijf mannen is werkloos; bij vrouwen is dat zelfs een kwart.

In inwonersaantal is Anderlecht na de Stad Brussel en Schaarbeek de grootste gemeente van het gewest. Op 1 januari 2011 telde de gemeente bijna 108.000 inwoners. En dat aantal stijgt jaarlijks met 2,9 procent. De aanslagvoet op de onroerende voorheffing die Anderlecht hanteert (2.850), ligt hoger dan het gewestelijke gemiddelde, en de afgelopen legislatuur is ze met 250 verhoogd. Toch valt de opbrengst uit die belasting - gemiddeld 325 euro per inwoner - nogal tegen. Dat heeft waarschijnlijk vooral te maken met de relatief lage huisprijzen. Om een appartement te huren betaal je gemiddeld bijvoorbeeld 90 euro minder dan gemiddeld in het gewest. De mediaan-verkoopprijs (alle prijzen van laag naar hoog gerangschikt, en dan de middelste uit het rijtje gepikt) van een appartement ligt met 135.000 euro 35.000 euro onder het gewestelijke gemiddelde. Ook uit de personenbelasting kan de gemeente niet veel puren: gemiddeld 133 euro; alleen in buurgemeente Sint-Jans-Molenbeek en in Sint-Joost-ten-Node is dat lager.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni