Ann Vansteenkiste linkt thee aan mindfulness en spruitjes
Dat universiteiten de genezende krachten van thee maar wetenschappelijk bewijzen, de vitale Ann Vansteenkiste, die er dagelijks liters van drinkt, is gewoon een levend bewijs. Sinds haar proefschrift over de Camellia sinensis, de theeplant, geeft de herboriste/aromatherapeute lezingen met degustatie, houdt ze Chinese of Engelse theeceremonies, leidt ze sommeliers op, stelt ze theekaarten samen en creëerde ze een thee voor bij chocolade en een Oud Sluisthee.
Een gesprekje met een vrouw die het als haar missie ziet haar volk thee te leren drinken, maar dan eerlijk verhandelde en losse kwaliteitsthee, niet dat samengeklitte gruis in theebuiltjes. In de vernieuwde voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) staat wel een theepot, maar ook nog een kop met een theebuiltje? "Erg hé!" repliceert Ann Vansteenkiste. "Maar niet alleen dat theebuiltje is een grote blunder. Groenten en fruit mogen voor mij van plaats wisselen met de zetmeelhoudende producten. Hoe oud is onze voedingsdriehoek? De Chinezen hebben een voedingsmodel dat na vijfduizend jaar nog actueel is. Veel groenten en fruit, minder eten, maar samen, en daar de tijd voor nemen."
En hoe overtuig je koffiejunks? "Door op de gezonde eigenschappen van thee te wijzen en op de vele lichamelijke problemen die veroorzaakt worden door verkeerde voeding. Ik weid het liefst uit over verkeerde voeding en het spirituele aspect van theedrinken: zen, meditatie, mindfulness."
In haar boek De stille kracht van thee schrijft Vansteenkiste dat we door thee te drinken minder aan onszelf en meer aan de anderen gaan denken. Hoe gebeurt dat wonder? "Eerst denk je aan jezelf om je oude verdriet en boosheid te bekijken en op te ruimen," zegt ze. "Thee zetten vraagt wat aandacht, en als je dat doet in stilte, komen er heel wat openbaringen. Gewoon: zijn. En zo innig verbonden worden met de ander en het universum."
In haar boek en op haar website Curiosithee vind je Brusselse adresjes waar je terechtkunt voor een high tea (Tea & Eat), een zeldzame thee (Royal Windsor Hotel) of een theehuis waar de gsm niet welkom is (Comptoir Florian). En waar koop je in Brussel kwaliteitsthee voor thuis? Bij Le Palais des Thés? "Ja, maar wel jammer dat hun assortiment ook commerciële rommel bevat met chemische geurtjes en kleurtjes. 'Natuurlijke' aroma's... haha! Enkel op Nong Cha in de Dansaertstraat zou ik vertrouwen."
En kan ze, tot slot, Brusselse gerechten aan thee linken? "Wafels met een goede zwarte thee, witloof met een groene thee, en spruitjes met een meer uitgesproken groene thee of een Oolong. Chinezen drinken overal thee bij en ik ook. Heerlijk gewoon."
--------------------------
Ann Vansteenkiste over thee, vrijdag 23 maart om 20 uur in GC De Linde, Kortenbachstraat 7, 1130 Haren. Gratis, maar wel reserveren op 02-215.84.36
Lees meer over: Haren
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.