Blauwe Olifant wordt dertig
In 1981 openden de Oost-Vlaamse antiekhandelaar Karl Steppé en zijn Thaise echtgenote Nooror hun eerste restaurant op de Waterloosesteenweg. Dertig jaar later staat de naam Blue Elephant voor een imperium met dertien restaurants over de hele wereld, twee productlijnen die in 34 landen verkocht worden en een productielijn van kant-en-klare gerechten die onder meer verkocht worden bij Rob, in de Parijse Galeries Lafayette, op de TGV en de Thalys.
En dan is Blue Elephant ook nog eens nauw betrokken bij een project van de Thaise koning dat de arme boeren in de bergen wil helpen om van de opiumteelt over te schakelen naar het telen van biologische kwaliteitsgroenten - die verwerkt worden in het restaurant. Nooror heeft in haar geboorteland stilaan de status van een vedette, en wordt door magazines getipt als een van de invloedrijkste Thaise vrouwen van het moment. En het is niet eenvoudig om die status te verwerven, aldus Steppé: "Alle Thais hebben immers een moeder die beter kookt dan wij" (lacht). "Bovendien kun je in Thailand al heerlijk eten aan een straatkraampje voor 50 cent."
Om het dertigjarig bestaan extra in de verf te zetten, serveert Blue Elephant van oktober tot eind maart een speciaal feestmenu met zeven verschillende gerechten voor slechts dertig euro. Wij proefden vast al even voor en genoten van de eerste tot de laatste hap. Dit is ronduit sublieme keuken. En zullen we nog wat zeggen? Het kroketje van grijze garnaal en rode kerrie dat er bij wijze van knipoog bij wordt geserveerd, is gewoon het beste garnaalkroketje dat we ooit gegeten hebben. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is Steppé van plan om binnenkort ook gastronomische reizen naar Thailand te organiseren.
--------------------------
Blue Elephant, Waterloosesteenweg 1120 in Ukkel. Info: 023-374 49 62
Lees meer over: Ukkel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.