verkeizingsposter BRUZZ ACTUA 1633

‘Er is helemaal geen clanstrijd binnen MR’

Kevin Van den Panhuyzen
© BRUZZ
20/10/2018

Na het zware verlies van de MR, lijkt de tweespalt in de Brusselse afdelingen groter dan ooit. Vincent De Wolf pleit voor een socialer liberalisme, Destexhe wil een rechtsere koers varen. “Ze hebben allebei gelijk”, zegt VUB-politicoloog Dave Sinardet.

Veertien oktober was een slechte dag voor de Brusselse MR. In veertien Brusselse gemeenten hebben de Franstalige liberalen van MR zondag zetels in de gemeenteraad verloren. Vier MR-burgemeesters, waaronder Françoise Schepmans in Molenbeek, moeten hun sjerp doorgeven.

De slechte resultaten zorgden de afgelopen dagen ook voor spanningen binnen de partij. Burgemeester van Ukkel Boris Dilliès wees meteen naar de afwezigheid van Brussels MR-voorzitter Didier Reynders. “Hij moet de toon zetten en kan niet op het balkon blijven staan”, zei Dilliès nog.

N-VA achterna?

Fractieleider in het Brussels parlement Vincent De Wolf zei dan weer dat de MR meer in de richting van het sociaal-liberalisme moet gaan. De Wolf ziet zichzelf ook als kandidaat-lijsttrekker in mei 2019.

Tegelijkertijd eist ook zijn collega in het Brussels parlement Alain Destexhe die rol op. Volgens Destexhe moet de MR juist rechtser worden, à la N-VA.

Dat terwijl verschillende liberalen het verlies van MR net linken aan de samenwerking met N-VA op federaal niveau. Dat zegt niet alleen Schaarbeeks gemeenteraadslid Georges Verzin (MR). Ook Open VLD'er Guy Vanhengel zegt daar hetzelfde over in een interview met BRUZZ. "Zeker de Franstalige Brusselaar, apprecieert de samenwerking met de N-VA federaal niet", aldus Vanhengel.

'Geen clanstrijd'

Het lijkt wel of een splitsing van de Brusselse MR in een centrumlinks en een centrumrechts kamp onvermijdelijk is geworden.

“Helemaal niet juist. Er is helemaal geen clanstrijd aan de gang bij ons”, verzekert Vincent De Wolf aan BRUZZ. “Alle partijen maken dit mee. Het is normaal dat er meningsverschillen zijn. De sfeer op de laatste bijeenkomst met lokale voorzitter Reynders was erg positief, gezellig en constructief.” Die positieve ingesteldheid is er ook bij de liberalen die zondag klappen hebben gekregen, beweert De Wolf.

Maar welke richting moet de MR nu nemen? “We gaan uit van een vrijheid waarin alle MR-leden zich kunnen uitdrukken”, legt De Wolf uit. “Daarna zullen we gezamenlijk een synthese maken en deze kans benutten om het tij te keren.”

In tegenstelling tot Dilliès legt De Wolf de schuld van het verlies van MR niet bij Reynders, maar bij de PS. “Tijdens deze verkiezingen was het motto van de socialisten: ‘we sluiten de MR uit waar we kunnen’, en dat hebben ze gedaan, ook waar de MR goed gescoord heeft. Dat is helemaal niet democratisch.”

“Veel MR-figuren doen denken aan notarissen of de burgerij. Die stijl trekt jongeren niet aan.”

Dave Sinardet, politicoloog

Dave Sinardet, politicoloog (VUB)

'Vlees noch vis'

Hoe dan ook lijkt het duidelijk dat MR een duidelijkere richting moet inslaan, progressiever zoals De Wolf verlangt, of rechtser naar de wensen van Destexhe. “Ze hebben allebei gelijk”, zegt VUB-politicoloog Dave Sinardet hierover. “Op dit moment is de MR vlees noch vis.”

Indien MR voor de links-liberale weg zou kiezen, moet er nog heel wat gebeuren. “Ze missen het progressief profiel dat Ecolo wel heeft, met aandacht voor mobiliteit en diversiteit”, legt Sinardet uit. Maar de Franstalige liberalen kampen ook met een imagoprobleem. “Veel MR-figuren doen denken aan notarissen of de burgerij. Die stijl trekt jongeren niet aan.”

Kortom: wil de MR stemmers van Ecolo afsnoepen, dan heeft ze andere mensen en een andere partijcultuur nodig, oordeelt Sinardet. “En de vraag is nog maar of een partij als MR geloofwaardiger dan Ecolo kan overkomen.”

Stille Reynders

Alhoewel Brussel grotendeels links heeft gestemd, is ook een rechtsere MR een mogelijkheid. Sinardet: “Studies hebben aangetoond dat ook in Brussel heel wat mensen Jambon (N-VA) en Francken (N-VA) steunen. Het electoraat is er, maar de MR kan ze niet capteren.”

Intussen blijft Brussels MR-voorzitter (en federaal minister van Buitenlandse Zaken) Didier Reynders stil en is zijn kabinet tot nu toe niet bereikbaar voor commentaar. Het is nog niet helemaal duidelijk welke rol hij in 2019 zal spelen. “Brussel is zijn tweede keuze, als hij geen deftigere job kan krijgen. Dat is duidelijk”, aldus Dave Sinardet.

In het ideologische debat tussen De Wolf en Destexhe is het ook niet duidelijk waar Reynders zich positioneert. “Hij valt zelf tussen twee stoelen. Hij is zeker geen progressieve liberaal, maar te mainstream om hem met Destexhe te kunnen vergelijken.” Met andere woorden: "De lokale MR-voorzitter is de belichaming van het probleem waar de Brusselse MR mee kampt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2018 , Aain Destexhe , Boris Dilliès , MR , liberalen , Didier Reynders , Vincent De Wolf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni