| Michel Dardenne

Ex-ondervoorzitter Partij Islam niet te vinden voor cordon sanitaire

PSZ
© BRUZZ
06/04/2018

Ondervoorzitter Michel Dardenne verliet in februari de veelbesproken Parti Islam. In oktober trekt hij met Salem, een 'gematigde partij met respect voor religie en minderheden', naar de Brusselse kiezer. Een cordon sanitaire rond de Islampartij? "Radicalisering kan enkel samen met moslims worden opgelost. Dus ja, samenwerking met de Parti Islam moet kunnen."

"Zet mannen en vrouwen apart op de bus." Dat controversiële standpunt van de Partij Islam zorgt voor verhitte reacties vanuit de traditionele politieke partijen. 'Sharia in Brussel? Nooit', klonk het onder andere bij Open VLD, CD&V en N-VA.

Ook Michel Dardenne, die in februari de Partij Islam verliet vanwege een gebrek aan 'politiek professionalisme' en een 'te exclusieve visie op religie' noemt het standpunt 'belachelijk'. "Aparte plaatsen voor man en vrouw is een onbelangrijk thema in vergelijk met de andere politieke uitdagingen", zegt hij.

'We moeten respect hebben voor godsdienst. Je inspireren op boeken, ook als die religieus zijn, kan motiverend werken'

Maar of we de Partij Islam dan maar in de ban moeten doen? "We moeten respect hebben voor godsdienst. Je inspireren op boeken, ook als die religieus zijn, kan motiverend werken. Het gaat erom niet te extremistisch te zijn in je dogma's. Maar een probleem als radicalisering kun je ook enkel oplossen samen mét moslims. Dus ja, samenwerken met de Partij Islam moet kunnen."

Islampartijen

Omdat de meerheid van de Brusselaars zich volgens hem niet vertegenwoordigd voelt, trekt hij in oktober met Salem, een 'gematigde partij met respect voor religie' naar de Brusselse kiezer. Een programma wordt binnenkort bekendgemaakt, evenals de kandidaten.

Wel bekend is dat Dardenne de lijst trekt in Brussel-stad. En dat onderwijs een belangrijke rol speelt in het programma. "Het vrije onderwijs moet meer moslims betrekken in het beheer van scholen. Een op drie Brusselaars is moslim, maar slechts twee scholen laten praktiserende moslims toe. Zoiets leidt tot de opkomst van Islampartijen."

Maar of die populair zijn, betwijfelt hij. "Binnen de moslimgemeenschap is de steun niet groot voor de Partij Islam. Veel moslims willen hun godsdienst niet als naam van een politieke partij. Ik betwijfel dat ze veel succes zullen hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni