Oudergem, Vorst, Elsene, Brussel-Stad, Molenbeek: de lijst van gemeenten waar duizenden bewoners hun oproepingsbrief voor de verkiezingen niet hebben gekregen, blijft groeien. Die gemeenten wijzen allemaal met de vinger naar Bpost, maar die kaatst de bal gewoon terug. Maar wat moet je nu doen als je geen stembrief hebt gekregen?
Gemeenten blijven wijzen naar Bpost voor duizenden vermiste stembrieven
De Stad Brussel stuurde deze week zeker 2.332 kopieën van stembrieven uit, nadat heel wat bewoners van onder meer de Kaaienwijk nog steeds geen exemplaar hadden gekregen. In Oudergem gaat het naar schatting om 2.000 brieven, zei de burgemeester dinsdag.
Navraag van onze redactie leert dat het fenomeen wijdverspreider is dan eerst aangenomen. Ook in Elsene zijn er problemen vastgesteld, al is het niet duidelijk om hoeveel mensen het gaat. “Maar het is een groot probleem”, klinkt het bij de diensten van burgemeester Dufourny (MR). Daar is een medewerker zelf nog stembrieven in de bus gaan steken bij een gebouw waarvan alle stembrieven teruggekeerd waren naar de gemeente. “Nochtans waren de brievenbussen perfect te vinden met de juiste naam er op”, klinkt het.
In Molenbeek hetzelfde verhaal. Ook daar kwamen veel burgers aankloppen. “Maar het is onmogelijk om te weten wie wel een oproepingsbrief heeft gekregen en wie niet”, zegt schepen van burgerlijke stand Ann-Gilles Goris (CDH).
Etterbeek, Schaarbeek en Anderlecht gespaard
Toch neemt het probleem niet in elke gemeente dezelfde proporties aan. In Etterbeek, Schaarbeek en Anderlecht, bijvoorbeeld, laat men ons weten dat er niet meer vermiste brieven zijn 'dan anders.'
“Er zijn hier geen specifieke wijken die niet bediend zijn, zoals in de Stad Brussel bijvoorbeeld”, zegt de Etterbeekse eerste schepen Patrick Lenaers (MR) . “De foutmarge is dezelfde als die bij vorige verkiezingen.” De schepen schat dat ongeveer 5 tot 8 procent van de gemeente geen brief heeft ontvangen. Op een bevolkingsaantal van net geen 48.000 bewoners zouden er dus ook daar tussen de 2.300 en 3.800 bewoners hun stembrief niet gekregen hebben.
“Het is te gemakkelijk om met de vinger naar de postbode te wijzen”
De gemeenten die wel meer problemen kennen dan anders, wijzen stuk voor stuk met de vinger naar Bpost. “Wij hebben alle brieven twee weken geleden binnengebracht bij de post. Daar hebben ze daarna zelf erkend dat er een probleem was”, zegt de Molenbeekse schepen Ann-Gilles Goris (CDH).
‘Alles is verstuurd’
Gevraagd om een reactie, zegt Bpost dat het er niet enkel naar het einde van de keten mag gekeken worden. “Wij komen op het einde van een keten die zéér lang is, waar een heleboel andere instanties en personen tussen zitten”, zegt woordvoerster Sarah Van Speybrouck. “We hebben ook een eigen onderzoek gevoerd, waaruit blijkt dat bij ons niets is blijven liggen. Alles is verstuurd.”
Dat het toch opvalt dat er soms hele wijken niets gekregen hebben? “Het is te gemakkelijk om met de vinger naar een postbode te wijzen”, herhaalt Van Speybrouck.
Wat moet je nu doen?
Hoe dan ook: wie nog geen stembrief heeft gekregen, moet zich niet al té veel zorgen maken. Veel gemeentes hebben zelf het initiatief genomen om kopieën te versturen naar bewoners waarvan ze weten dat er geen originele stembrief in de bus is gevallen. Een andere optie is dat je zelf een exemplaar gaat ophalen bij de gemeenten. Zowat alle gemeenten die we contacteerden, organiseren extra openingsuren. Aanstaande zaterdag (vaak tot 13 uur), maar zelfs op verkiezingsdag kan er vaak nog een duplicaat opgehaald worden.
En wie zich zondag toch zonder oproepingsbrief naar het stemhokje begeeft, zal ofwel ter plekke een kopie krijgen of gewoon zijn identiteitskaart kunnen afgeven om te laten nagaan of je stemplichtig bent. Dan moet je je wel naar het juiste stembureau begeven. Als je niet verhuisd bent, is dat het bureau waar je de vorige keer moest stemmen.
Lees meer over: Brussel Kiest 2018 , Bpost , oproepingsbrieven , gemeenteraadsverkiezingen , stemmen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.