Roel Kerkhofs: 'Het voordeel aan het centrum is dat het in beweging blijft'

Jelske Antonissen
© BRUZZ
30/05/2018

| Kunstenaar Roel Kerkhofs woont al vijfentwintig jaar in hetzelfde gebouw vlak bij Sint-Goriks.

BRUZZ wil weten hoe het is om in Brussel te wonen. Wij belden aan bij vier opmerkelijke bewoners.

Nu is het nog rustig,” glimlacht Roel Kerkhofs. Hij is kunstenaar en woont vijfhoog in een appartement, niet ver van de Sint-Gorikshallen in het centrum. Vijfentwintig jaar lang woont hij al in het gebouw: eerst op de zevende verdieping, later twee etages lager in een ruimer appartement. In die tijd heeft Kerkhofs de buurt zien veranderen.

“In het begin waren er hier maar twee discotheken, maar die hoorden we amper. Later kwamen hier veel Vietnamese karaokebars, waar we wel wat meer last van hadden. Stilaan zijn er dan verschillende cafés bijgekomen, en werd het hier steeds drukker.”

De stad bereikte een akkoord met de cafés over de overlast, maar de nieuwe voetgangerszone aan de Anspachlaan bracht een andere golf van drukte met zich mee. “Soms heb ik gevoel: hoe minder je verandert, hoe beter (lacht). Ik hou mijn hart vast voor het moment dat de Anspachlaan af zal zijn. Nu is het er nog een boeltje, waardoor de buurt op dit moment gelukkig minder volk aantrekt.”

Volgens Kerkhofs wordt er met de voetgangerszone te veel ingezet op het welzijn van de toerist en te weinig op dat van de plaatselijke bewoners. “Een aangename stad trekt ook veel toeristen aan. Kijk maar naar Amsterdam, Barcelona of Venetië.

"Verborgen parels geef ik liever niet prijs"

Roel Kerkhofs, kunstenaar en inwoner Brussel-Stad

Roel Kerkhofs, kunstenaar en inwoner van Brussel-Stad

Daar trekken de bewoners weg uit de stad en komen er Airbnb-appartementen in de plaats. Vijfentwintig jaar geleden was Brussel nog niet zo aangenaam of populair, maar wel nog betaalbaar. Dat is waardoor we dit appartement ook hebben kunnen kopen.”

De kunstenaar zoekt ondertussen naar een nieuwe woonplaats, maar is wel van plan om in het centrum van Brussel te blijven. “Er is hier een mix van verschillende culturen. Daarom wonen we hier zo graag. Je komt altijd nieuwe mensen tegen en je vriendenkring verandert om de zoveel tijd. Het voordeel aan het centrum is dat het constant in beweging blijft.”

Ook zijn kunstproject Musée Museum uit 2014 draaide rond nieuwe contacten met mensen uit de buurt. Kerkhofs bouwde toen een museumdeur op het Bloemenhofplein en veranderde dat plein zo in een denkbeeldig museum. “Omdat passanten uit nieuws­gierigheid bleven stilstaan aan de deur kon ik ook contact met hen leggen.

Ik liet me uitnodigen bij de mensen thuis, waar we praatten over voorwerpen die hun privésfeer sierden. Dan leende ik een voorwerp van hen voor de museum­collectie, die ik elke zondag op het plein tentoonstelde.” De kunstenaar fotografeerde een aantal van die voorwerpen en bundelde ze later in het boek Musée Museum.

De drukte neemt gelukkig niet alle charmes weg uit het centrum, en Kerkhofs focust liever op de positieve kanten van zijn buurt. “Ik klaag niet graag over de stad. Het is vermoeiender dan te doen alsof het probleem niet bestaat. Op die manier kan je je concentreren op de zaken die wel goed zijn. Je kan er anders ook lang over blijven zagen.”

Verborgen parels in Brussel-Stad geeft hij liever niet prijs. “Dat is gevaarlijk (lacht). Je ziet dat ook met toeristische gidsen als Lonely Planet. Staat het erin, dan is die verborgen parel om zeep.”

RONDE Roel Kerkhofs BRUZZ ACTUA 1618

| Roel Kerkhofs, kunstenaar en inwoner van Brussel-Stad

De Ronde: Brussel

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente BRUSSEL.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Brussel Kiest 2018 , De Ronde: Brussel , Roel Kerkhofs , sint-goriks

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni