Interview

Tinne Van der Straeten over het succes van Groen: 'Nu de kwantumsprong'

Bettina Hubo, Steven Van Garsse
© BRUZZ
25/10/2018

| De comeback van Tinne Van der Straeten (Groen): "Dit is ons moment."

De MR kreeg op 14 oktober een opdoffer van jewelste en daar wisten de groenen van te profiteren. Niet alleen in aantal stemmen en zetels, ook in macht. Zo kwam in Koekelberg MR-burgemeester Philippe Pivin ten val. Gemeenteraadslid Tinne Van der Straeten (Groen) speelde hier een prominente rol in. Daarmee staat ze weer vooraan op het politieke toneel, dat ze in 2010 teleurgesteld had verlaten. “Als we iets willen veranderen, moeten we het nu doen.”

logo Brussel Kiest 2018

Zondag 13 juni 2010, de federale verkiezingen. Het had iets van een koninginnendrama. Door de ingewikkelde apparentering in het toen nog niet gesplitste arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) ging de enige zetel van Groen voor Vlaams-Brabant naar Eva Brems. Tinne Van der Straeten, die in BHV opkwam, was haar zitje kwijt.

Ze nam ontgoocheld afscheid van de nationale politiek. Ze werd advocate en bouwde een bloeiend kantoor uit, gespecialiseerd in energie- en klimaatrecht.

Vandaag is ze helemaal terug. Ze was mee de dealmaker voor een nieuwe coalitie in Koekelberg en wil ook in de nabije toekomst een rol spelen in de Brusselse politiek.

    We hebben afgesproken in Frederiksborg, de Danish Tavern aan de Basiliek, waar ze voor de verkiezingen onder anderen Ahmed Laaouej (PS) ontmoette, die nu burgemeester wordt in Koekelberg. “Voor alle duidelijkheid, er was geen voorakkoord. We hebben nooit met de drie partners (PS, Ecolo-Groen en CDH) samengezeten. Wel waren er bilaterale contacten. Je zit samen met de PS in de oppositie en aan de overkant zit (spelt nadrukkelijk) Pi-vin. Dat schept een band. Je komt elkaar tegen in de campagne. En natuurlijk sla je aan het rekenen. Maar dat we samen met PS en CDH 15 zetels op 27 zouden halen, hadden we nooit kunnen dromen.”“Pivin en ook de MR hebben onderschat hoe de bevolking veranderd is. Er zijn heel veel nieuwe inwoners die de MR niet meer vertegenwoordigt. Er leven bij de bevolking veel thema’s waar de MR geen antwoord op heeft. Ook mensen die met de auto rijden, willen een andere mobiliteit in onze stad. Ook zij nemen geregeld de fiets.”

      "Wat ons deze keer geholpen heeft is de volledig voorbijgestreefde visie van de Brusselse liberalen op groene thema’s, zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant"

      Tinne Van der Straeten, lijsttrekker Ecolo-Groen Koekelberg

      Tinne Van der Straeten (Groen, Koekelberg)

      Hoe voelt het om een dynastie omver te werpen die bijna veertig jaar aan de macht was?
      Tinne Van der Straeten: Ongeloof natuurlijk. Maar het boezemt ook angst in. Kijk, we hebben niet de ambitie om alles terug te schroeven. Koekelberg draait op zich goed. Dat maakt het makkelijker om een nieuwe richting te bepalen. PS en Ecolo-Groen zijn hierin complementair. Laaouej wil inzetten op sociale cohesie en onderwijs. Wij gaan voor propere lucht.
      Waar ik verder het verschil wil maken, is een goede relatie met het Gewest. Jette kan daarbij als voorbeeld dienen. Tram 9 is er gekomen, zonder veel vertraging, zonder al te veel tegenstand. De goede samenwerking tussen gemeente en gewest is daar heel belangrijk in geweest.

      Wat maakt Koekelberg anders zonder Pivin?
      Van der Straeten:
      Pivin staat voor autocratie. We krijgen een bestuur dat veel dichter bij de bevolking zal staan. Dat toegankelijker zal zijn en opener.

        Tinne Van der Straeten (Groen, Koekelberg)

        | Tinne Van der Straeten over het succes van Groen.

        De Pivinfamilie regeerde 38 jaar. Gaan er lijken uit de kast vallen?
        Van der Straeten: Toch wel. Voor het project CirK (het nieuwe centrum voor circuskunst, red.) is er geen financieel plan, ontdekken we nu. Ik probeer te begrijpen hoe we dat als oppositie gemist hebben. Voorts blijft het chocolademuseum financieel kwetsbaar en is er ook de parking onder Simonis. Daarvoor is er een concessie met een privépartner. Die loopt nog 58 jaar, terwijl er volgens de gewestelijke ordonnantie vanaf 2019 geen privéconcessies meer mogelijk zijn. Dat worden zware dossiers.

        Ecolo-Groen heeft in de campagne in Brussel duidelijk voor verandering gekozen. Soms op het hooghartige af. In Sint-Joost is dat bijvoorbeeld niet gelukt, maar in Elsene, Brussel, Vorst en hier in Koekelberg wel. Was het een bewuste keuze om in zoveel mogelijk besturen in te breken?
        Van der Straeten: Klopt. Er was heel veel enthousiasme in de campagne. Nieuwe sociale media helpen daar ook wel bij. We hadden een whatsapp-groep met de campagneleiders en dan is het veel makkelijker om elkaar aan te moedigen en ervaringen uit te wisselen. Vergeet ook niet dat Groen twee lijsttrekkers had in de campagne. Dat doet veel.

          Tinne Van der Straeten 1 BRUZZ ACTUA 1635

          | Tinne Van der Straeten over het succes van Groen.

          Jullie hebben het succes voelen aankomen tijdens de campagne?
          Van der Straeten: We zagen inderdaad dat het, in vergelijking met 2006, makkelijker was om lijsten samen te stellen. Dat was een indicatie. Maar toch. Ik weet uit ervaring dat als het twee weken voor de verkiezingen goed gaat, het erop aankomt om dat vast te houden. Maar zeker ben je nooit. In het stemhokje wordt er beslist. Achteraf zie je het natuurlijk wél. Dan denk je zelfs: we hadden in Koekelberg geen vier, maar vijf zetels moeten binnenhalen.

          Ecolo-Groen zal het nu moeten bewijzen. Jullie willen de macht, om dingen in beweging te zetten. Hebben jullie daar het politieke personeel voor?
          Van der Straeten: Ik heb het interview met Guy Vanhengel gelezen op jullie website. Hoe hij zegt dat Groen niet klaar is om te besturen. Het leek wel satire. Kijk naar Brussel-stad: Bart Dhondt, Arnaud Pinxteren, Benoît Hellings. Dat zijn klasbakken. Jos Raymenants in Sint-Gillis, en ga zo maar door.

            En Koekelberg? Wordt u schepen?
            Van der Straeten: Laten we zeggen dat die kans erin zit.

            Ecolo-Groen heeft het uitstekend gedaan, maar in de gemeenten waar de groenen nu al besturen, hebben jullie niet echt het verschil kunnen maken. Toch heeft de kiezer jullie beloond, eerder ondanks het beleid.
            Van der Straeten: Er is inderdaad een bonus waar we in het bestuur zaten. De kiezer wil écht verandering op groene thema’s. Ecolo-Groen komt versterkt uit de verkiezingen. Dat zal voor een cesuur zorgen met het verleden. Bovendien gaan we vaak in coalitie met de PS, die ons nog aanvult op het vlak van sociale thema’s.
            We kunnen nu echt een kwantumsprong maken. Ik merk dat ook in de organisatie van de partij, zowel bij Ecolo als bij Groen. De partij staat meteen klaar om de lokale afdelingen te ondersteunen met alle mogelijke knowhow. Dat moet leiden tot stevigere bestuursakkoorden en een adequate uitvoering.

            Ecolo en Groen zullen als kartel samen besturen in de Brusselse gemeenten. Maar het zijn twee verschillende partijen, die hun eigen standpunten hebben, met name over islam en migratie. Dat leidde in het verleden al tot spanningen, soms zelfs tot heuse ruzies, zoals in Molenbeek.

              Tinne Van der Straeten (Groen, Koekelberg)

              | Tinne Van der Straeten (Groen, Koekelberg.)

              Van der Straeten: Klopt. In Molenbeek is het water nog altijd heel diep. Maar we werken aan herstel. Ecolo en Groen kwamen er jammer genoeg apart op en dat heeft aangetoond dat een gezamenlijke lijst voor de groenen meer is dan 1+1. Waar we samen opkomen, doen we het beter dan elk apart.
              Maar dat we verschillende partijen zijn in een kartel hoeft geen probleem te zijn. Bij CD&V zitten de verschillende standen ook samen in een partij. En islam en migratie? Dat zijn nu eenmaal thema’s die in de samenleving tot verdeeldheid leiden. We moeten net tonen dat we daar samen kunnen uitraken. We zijn daar ook in geslaagd toen er destijds communautaire kwesties aan de orde waren. Je hebt wel mensen nodig die de brug kunnen maken.

              Volgens politicologen - maar ook de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt zegt het - rekruteert Ecolo-Groen bij liberale kiezers. Akkoord?
              Van der Straeten: Ik ben heel benieuwd naar het onderzoek over de verschuiving van het kiesgedrag. Zelf heb ik ook altijd de indruk gehad dat wij goed liggen bij de liberale kiezer. Wat ons deze keer geholpen heeft is de volledig voorbijgestreefde visie van de Brusselse liberalen op groene thema’s, zowel aan Franstalige als aan Nederlandstalige kant.

              Betekenen deze verkiezingen de comeback van Tinne Van der Straeten?
              Van der Straeten: Deze campagne was een aha-erlebnis. Ik heb de politiek herontdekt, al had ik er nooit helemaal afscheid van genomen. We zijn ook acht jaar verder. Ik heb in mijn beroepsloopbaan en in de raden van bestuur waarin ik zat veel geleerd over beslissingsprocessen. Die ervaring neem ik mee. Ik ben er klaar voor.
              Er is duidelijk een nu-moment. Als we iets willen veranderen moeten we het nu doen. Eerst in Koekelberg en als het even kan na de verkiezingen van mei 2019 ook in het Brussels Gewest.

                Tinne Van der Straeten

                • 1978: geboren in Zoersel
                • 2000: Afrikaanse talen en culturen (UGent)
                • 2008: Rechten (VUB)
                • 2005-2007: Ondervoorzitter Groen nationaal onder Vera Dua
                • 2007-2010: Kamer
                • Sinds 2006: gemeenteraadslid in Koekelberg
                • 2010: Balie van Brussel
                • 2010: oprichting advocaten­kantoor Blixt

                Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

                Lees meer over: Koekelberg , Brussel Kiest 2018 , Politiek , tinne van der straeten , Philippe Pivin , gemeenteraadsverkiezingen 2018

                Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

                Site by wieni