Brusselse formatie: onderhandelaars praten over werk en economie

© Belga - BRUZZ
03/07/2019
Updated: 03/07/2019 18.23u

De onderhandelaars voor een Brussels regeerakkoord vatten woensdagmiddag het tweede hoofdstuk van hun besprekingen aan: werk, economie en vorming. Hoewel ze vrijwel niets over de inhoud wilden onthullen, klonken ze eensgezind: het huidige beleid heeft zijn vruchten afgeworpen, maar er kan nog een tandje bijgestoken worden.

Daarbij wordt onder meer gekeken naar de Jongerengarantie. Die houdt in dat de jongeren die zich voor het eerst bij Actiris inschrijven, kunnen rekenen op bijkomende opleidingen, stages en een eerste werkervaring. Aan het einde van de vorige legislatuur werd beslist om het systeem uit te breiden naar de nieuwkomers, ook zij die ouder zijn dan 25 jaar.

Een tweede thema dat bij de aankomst van de onderhandelaars aan bod kwam, was de discriminatie op het werk. Het Brussels Gewest heeft als eerste van het land een systeem van mystery calls, praktijktesten bij sollicitaties, opgezet. Maar onder meer de groenen vonden het systeem te beperkt onder meer omdat de procedure om ambtenaren in te zetten om de discriminatie te controleren te zwaar was.

Vooral Laurette Onkelinx benadrukte dat er best nog een versnelling hoger geschakeld kon worden: "In een aantal wijken is bijna niemand aan het werk. Dat zorgt voor wanhoop en tast de sociale cohesie aan. Bovendien klagen ook werkgevers uit bepaalde sectoren dat ze nauwelijks goede arbeidskrachten vinden." Aan BRUZZ liet Onkelinx weten dat de PS daarom voorstander is van het inschakelen van sans-papiers voor knelpuntberoepen.

'Actiris levert goed werk'

De andere onderhandelaars waren veel terughoudender en verwezen naar de afspraak om inhoudelijk geen commentaar te leveren. "De sfeer is goed. We moeten het gezond verstand laten zegevieren", was het enige dat Pascal Smet (one.brussels-SP.A) kwijt wilde.

Sven Gatz (Open VLD) stelde vast dat de Brusselse tewerkstellingsdienst Actiris de afgelopen jaren goed gewerkt heeft, maar dat er moet gekeken worden hoe het nog beter kan. Hij verwees naar het opentrekken van de Jongerengarantie. Door discriminatie krijgen anderzijds heel wat werkwilligen geen toegang tot de arbeidsmarkt. Noch Gatz, noch Smet wilde zich uitspreken over de denkpiste van Actiris om sans-papiers aan het werk te zetten.

Elke Van den Brandt (Groen), de formateur aan Nederlandstalige kant, bleef ook erg vaag: "Ik ben blij dat er vooruitgang geboekt wordt, maar er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is. Ik hoop dat we in een open sfeer kunnen blijven praten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Politiek , werk , vorming , formatiegesprekken , formatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni