Analyse

Rapport van de Vlamingen in het Brussels Parlement: een wisselend beeld

© BRUZZ
15/05/2019

Ook de Nederlandstaligen in het Brussels parlement hebben er vijf jaar op zitten. Sommigen komen terug, anderen geven er de brui aan en zoeken andere horizonten op. Maar hoe brachten ze het ervan af?

Fouad Ahidar (SP.A)

Fouad Ahidar, plaats 7 op de lijst PS SPA in Jette

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 10
  • ordonnantie: 11
  • Vragen en interpellaties: 94

Waarvan moet u Fouad Ahidar kennen?

Stemmenkanon Ahidar is ondervoorzitter van het Brussels parlement en haalde bij de vorige verkiezingen meer voorkeurstemmen dan lijsttrekker
Pascal Smet. Hij profileert zich op huisvesting en grijpt regelmatig het woord als het over de Marokkaanse gemeenschap gaat.

Zien we hem terug?

Ongetwijfeld zal Ahidar opnieuw een mooi verkiezingsresultaat neerzetten. De lijsttrekkersplaats en het ministerschap die hij ambieerde zit er dan weer niet in.

Els Ampe (Open VLD)

Els Ampe, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor Open VLD

| Els Ampe, lijsttrekker voor het Vlaams Parlement voor Open VLD.

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 18
  • ordonnantie: 11
  • Vragen en interpellaties: 91

Waarvan moet u Els Ampe kennen?

Haar lokaal mandaat in Brussel-Stad. Daar was ze tot 2018 heel aanwezig als schepen voor Mobiliteit. Tijdens haar legislatuur werd de Anspachlaan autovrij. Gegoochel met het extra aantal kilometers fietspad leidde dan weer tot wrevel. In het Brussels parlement was ze fractievoorzitter, en hevig voorstander van de metro en 5G. Naast haar dubbele job schreef ze - ‘s nachts - nog een roman ook: Aylans geheim.

Zien we haar terug?

Ongetwijfeld. Niet als Brussels parlementslid weliswaar, want ze is lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Maar als de Open VLD in Vlaanderen in de meerderheid zit, maakt ze een goede kans om Vlaams minister voor Brussel te worden. Ook het ministerschap in de Brusselse regering behoort nog tot de mogelijkheden.

René Coppens (Open VLD)

Brussel Kiest 2018 Ganshoren Open VLD René Coppens plaats 2

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 1
  • ordonnantie: 9
  • Vragen en interpellaties: 14

Waarvan moet u René Coppens kennen?

In 1976 werd René Coppens voor de toenmalige PVV verkozen tot gemeenteraadslid van Ganshoren, waar hij van 2001 tot 2018 schepen was, onder meer bevoegd voor Financiën. Coppens verwierf bekendheid met zijn pleidooi voor een neutrale afscheidsruimte en met zijn pleidooi tegen decumul. Coppens is een trouwe partijsoldaat die geen potten breekt.

Zien we hem terug?

Neen. De rasechte Ganshorenaar René Coppens is intussen 76 en staat niet meer op de lijst. Hij zet zelf een punt achter een lange politieke loopbaan.

Stefan Cornelis (Open VLD)

Stefan Cornelis, plaats 4 op de lijst van het Brussels Parlement voor Open VLD

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 9
  • ordonnantie: 6
  • Vragen en interpellaties: 49

Waarvan moet u Stefan Cornelis kennen?

De Samusocial-commissie. Als voorzitter leidde hij de zittingen in goede banen. Over de aanbevelingen was de oppositie verdeeld, maar ze leidden wel tot een beheerscontract voor de vier grootste vzw’s van de Stad Brussel. Ook sprong hij meermaals voor kompaan en partijgenoot Guy Vanhengel in de bres in het moeilijke Eurostadion-dossier. Stefan Cornelis is voorzitter van het OCMW in Ukkel, en tegen de decumul gekant.

Zien we hem terug?

Dat is niet zeker. Net als in 2014 staat hij op plaats vier. Op het vlak van voorkeurstemmen deed hij het niet onaardig, maar een stemmenkanon is hij niet. Als Open VLD opnieuw vijf zetels haalt, maakt hij een kans.

Carla Dejonghe (Open VLD)

Carla Dejonghe

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 8
  • ordonnantie: 6
  • Vragen en interpellaties: 104

Waarvan moet u Carla Dejonghe kennen?

Van haar assistentiehond. Ze leidt die op en troont ze overal mee naar toe - zelfs naar de Raad van de VGC, waar ze voorzitter van is. Toen een rolstoelgebruiker met zo’n hond een ijssalon niet binnen mocht, stelde ze meteen een ordonnantie voor die een klacht daarover moet vergemakkelijken. De ordonnantie werd goedgekeurd. Ook andere sociale thema’s raken bij haar een snaar. Zo probeerde ze met 180 euro per maand rond te komen en heeft ze aandacht voor de vele alleenstaanden in de stad. Dejonghe kent die stad goed. Ze is een geboren en getogen Brusselse, en uitgesproken Nederlandstalig.

Zien we haar terug?

Hoogstwaarschijnlijk. Dejonghe haalt veel stemmen en staat op plaats 2 op de lijst voor het Brussels parlement.

Bruno De Lille (Groen)

Bruno De Lille, kandidaat Brussels Parlement voor Groen

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 30
  • ordonnantie: 29
  • Vragen en interpellaties: 389

Waarvan moet u Bruno De Lille kennen?

Vroegere staatssecretaris van Mobiliteit en ex-schepen in Brussel-Stad. Is bijzonder begaan met de strijd voor LGBTQI+-rechten en de gelijkheid tussen man en vrouw. Profileert zich als fervente tegenstander van de cumul tussen parlementslid en schepen of burgemeester, tot onvrede van andere Vlaamse partijen als CD&V, Open VLD en N-VA. Speelt graag de luis in de pels van minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Nam zijn zitje als gemeenteraadslid in Brussel-Stad na de verkiezingen weer op.

Zien we hem terug?

De Lille is lijstduwer van de Brusselse lijst voor Groen, zijn zitje in het parlement is dus nog niet helemaal verzekerd. Een eventueel ministerschap is voor lijsttrekker Elke Van den Brandt.

Paul Delva (CD&V)

Paul Delva, kandidaat voor het Brussels Parlement op de CD&V-lijst

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 28
  • ordonnantie: 26
  • Vragen en interpellaties: 457

Waarvan moet u Paul Delva kennen?

Paul Delva is een hardwerkende politicus, dat tonen de cijfers hierboven aan. De CD&V’er is gepokt en gemazeld in de politiek, en al zo’n twintig jaar actief bij de Brusselse CD&V. Hij maakte zijn debuut in het Vlaams Parlement in juli 2007, nadat Steven Vanackere de nieuwe Vlaamse minister voor Welzijn was geworden. Delva was zeven jaar Vlaams Parlementslid, vijf jaar Brussels parlementslid, maar hij slaagt er ondanks zijn harde werk maar moeilijk in zich te profileren.

Zien we hem terug?

Als CD&V erin slaagt om twee zetels te behouden en als niemand anders hem voorbijsteekt, wordt hij opnieuw parlementslid.

Liesbet Dhaene (N-VA)

liesbet_dhaene_n_va_940_667px_c_n_va.jpg

Aantal ingediende voorstellen tot

resolutie: 12
ordonnantie: 9
Vragen en interpellaties: 209

Waarvan moet u Liesbet Dhaene kennen?

Haar interpellaties op het vlak van zorg en onderwijs, milieu, controle op naleving van de taalwet en tweetalige dienstverlening. Zo stelde Dhaene tijdens de voorbije legislatuur acht keer vragen over de schendingen van de taalwet door gemeenteblad Wolu-Info uit Sint-Lambrechts-Woluwe, en tientallen vragen over de naleving van de taalwet na de overheveling van Franstalige Cocof-instellingen naar de tweetalige GGC. Was lid in de Samusocial-commissie. Dhaene deed in oktober ook een gooi naar een zitje in de Oudergemse gemeenteraad. Ze raakte niet verkozen.

Zien we haar terug?

Neen. Dhaene kondigde in januari aan te stoppen met de politiek. Ze gaat verder in de privésector en wil meer tijd maken voor haar gezin.

Hannelore Goeman (SP.A)

Brussels Parlementslid Hannelore Goeman (SP.A)

| Brussels Parlementslid Hannelore Goeman (SP.A)

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 11
  • ordonnantie: 6
  • vragen en interpellaties: 185

Waarvan moet u Hannelore Goeman kennen?

In 2012 ging Goeman als adviseur Nederlandstalige Aangelegenheden werken op het kabinet van schepen van Brussel Ans Persoons. Goeman kwam pas in 2016 in het Brussels parlement, toen Elke Roex besliste om zich op haar schepenambt in Anderlecht te concentreren. De 34-jarige profileerde zich op sociale thema’s zoals armoede, maar maakte tot nog toe geen onuitwisbare indruk. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober stond ze op de tweede plaats op de socialistische lijst in Schaarbeek, maar raakte ze met amper 465 stemmen niet verkozen.

Zien we haar terug?

Goeman heeft er minder dan één legislatuur opzitten en kan nog groeien. Dat zal dan wel in het Vlaams Parlement zijn, waar ze de lijst van one.brussels trekt.

Brigitte Grouwels (CD&V)

Brigitte Grouwels, kandidaat voor het Brussels Parlement op de CD&V-lijst

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 19
  • ordonnantie: 12
  • Vragen en interpellaties: 160

Waarvan moet u Brigitte Grouwels kennen?

In 1992 werd ze de eerste maal verkozen in de Brusselse Hoofdstedelijke Raad. Ze werd in 1997 minister in de Vlaamse regering Van den Brande IV, en later werd ze nog meermaals minister en staatssecretaris in het Brussels Gewest. In 2014 besliste Grouwels om niet langer in de Brusselse regering te zitten en stelde ze Bianca Debaets voor als haar opvolgster. Ze staat bekend als een groot verdediger van het Nederlands in Brussel.

Zien we haar terug?

Vermoedelijk niet in de politiek. Ze is lijstduwer voor het Brussels parlement. Alleen als ze vanop die plaats verkozen wordt, doet ze er nog een paar jaar bij in het parlement.

Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang)

Brussel Kiest 2018 Vlaams Belang Jette Dominiek Lootens

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 4
  • ordonnantie: 1
  • Vragen en interpellaties: 411

Waarvan moet u Dominiek Lootens-Stael kennen?

Zijn niet aflatende kritiek op de Brusselse meerderheid. Van 2001 tot 2012 was hij gemeenteraadslid in Jette. Als eenmansfractie in het Brussels parlement laat Lootens zich vooral opmerken door tussenkomsten over veiligheid, netheid en taalwetgeving. Hij viseert vaak de islam en verwijt het Brussels Gewest op tal van vlakken amateurisme. Hij is behoorlijk actief en een goeie debater, maar zijn negatieve en vaak ook xenofobe toon isoleren hem.

Zien we hem terug?

Vlaams Belang verloor de voorbije jaren veel van zijn pluimen in Brussel. Het wordt uitkijken of Lootens kan meesurfen op de betere scores van zijn partij in de nationale peilingen.

Annemie Maes (Groen)

Brussel kiest 2018 Groen Jette Annemie Maes plaats 4

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 36
  • ordonnantie: 12
  • Vragen en interpellaties: 344

Waarvan moet u Annemie Maes kennen?

Op de barricades voor dierenwelzijn en het milieu. In die hoedanigheid fervent criticus van bevoegd minister Céline Fremault (CDH) als het gaat over de uitrol van de lage-emissiezone of de metingen van de luchtkwaliteit. Uit onvrede met haar plaats op de lijst voor de gewestverkiezingen spuide ze kritiek op haar eigen partij, met name op het taboe dat zou heersen bij de ecologisten rond een verbod op onverdoofd slachten. Ook actief als gemeenteraadslid in Jette.

Zien we haar terug?

Neen. Maes kreeg geen verkiesbare plaats op de lijst, ondanks het vele werk dat ze verrichtte in het parlement. Heeft het bijzonder moeilijk met haar exit, maar Groen wil gaan voor verjonging en vernieuwing. Afscheid van een werkpaard.

Cieltje Van Achter (N-VA)

Cieltje Van Achter, 2

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 12
  • ordonnantie: 9
  • Vragen en interpellaties: 225

Waarvan moet u Cieltje Van Achter kennen?

Rijzende ster aan het N-VA-firmament. Van Achter is ondervoorzitster van de partij, die haar consequent in Vlaamse debatten als Brussel-specialiste naar voren schuift. Deed bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober mee in haar woonplaats Schaarbeek, maar slaagde er niet in een zitje in de gemeenteraad te veroveren. Daarop haalde Van Achter uit naar de Brusselaar, die volgens haar etnisch had gestemd: “Afkomst telt meer dan toekomst.”

Zien we haar terug?

Met een aan mathematische zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. Van Achter is lijsttrekster voor het Brussels parlement, voor de volgens de peilingen grootste Nederlandstalige partij. Bovendien houden haar beide huidige collega-parlementsleden de politiek voor gezien.

Jef Van Damme (SP.A)

Sint-Jans-Molenbeek SP.A Jef Van Damme plaats 6

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 30
  • ordonnantie 20
  • Vragen en interpellaties: 238

Waarvan moet u Jef Van Damme kennen?

Jef Van Damme neemt geen blad voor de mond als het over mobiliteit, luchtkwaliteit of sociaal beleid gaat. Hij stelde zelfs de lijsttrekkersplaats van Pascal Smet in vraag. Van Damme concentreert zich vandaag op zijn schepenambt in Molenbeek, waar hij schepen is voor Openbare Werken, Gemeentelijke Eigendommen en Nederlandstalig Onderwijs. Hij staat niet op de lijst voor het Brussels parlement.

Zien we hem terug?

Jef Van Damme wordt gedreven door een ambitie die wat aan Pascal Smet herinnert. Het lijkt niet uitgesloten dat de veertiger ooit de sprong naar de Brusselse regering maakt.

Johan Van den Driessche (N-VA)

VAN DEN DRIESSCHE BRUZZ ACTUA 1638

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 12
  • ordonnantie: 6
  • Vragen en interpellaties: 301

Waarvan moet u Johan Van den Driessche kennen?

Van den Driessche is de N-VA-luis in de pels van Franstalige socialisten. Bekritiseerde de vermeende achterkamerpolitiek van de PS in dossiers als Samusocial of het Eurostadion. Hij komt uit het bedrijfsleven (KPMG) en heeft een Voka-achtergrond. Hij werd in 2014 verkozen in het Brussels parlement, waar hij meteen fractieleider werd en vaak vragen stelt die transparantie van het beleid en beter bestuur ten goede moeten komen. Dossiervreter.

Zien we hem terug?

Nee, Van den Driessche wordt dit jaar 66 en stopt met politiek. Hij gaat opnieuw aan de slag als onafhankelijk bestuurder van vennootschappen. Hij wil ook meer tijd voor zijn gezin.

Arnaud Verstraete (Groen)

Brussel Kiest 2019 Groen Brussels Parlement Arnaud Verstraete lg

Aantal ingediende voorstellen tot

  • resolutie: 22
  • ordonnantie: 6
  • Vragen en interpellaties: 170

Waarvan moet u Arnaud Verstraete kennen?

Zijn weerwerk tegen de Brusselse achterkamerpolitiek. Het Eurostadion-dossier, het Samusocial-schandaal, de constructies rond het Neo-project: Verstraete maakte er telkens een erezaak van om het gebrek aan transparantie aan te kaarten. Ook kinderarmoede en de omvorming van de kinderbijslag liggen hem na aan het hart. Werd pas tegen het einde van de legislatuur ook gemeenteraadslid in Schaarbeek.

Zien we hem terug?

Ja, want Verstraete bekleedt de tweede plaats op de Brusselse lijst na lijsttrekker Elke Van den Brandt. Als de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen een indicator zijn, mag Verstraete zeker rekenen op een nieuw mandaat.

Khadija Zamouri (Open VLD)

Brussel Kiest 2018 Sint-Jans-Molenbeek Open VLD Khadija Zamouri plaats 3 lg

Aantal ingediende voorstellen tot

resolutie: 7
ordonnantie: 1
Vragen en interpellaties: 49

Waarvan moet u Khadija Zamouri kennen?

Haar schepenambt in Molenbeek, waar ze eind 2018 aan begon. Khadija Zamouri is verantwoordelijk voor Jeugd, Netheid en Nederlandstalige Cultuur, maar verloor Onderwijs - ‘haar ding’ - aan Jef Van Damme (SP.A), met wie ze een muntje opgooide voor de verdeling. In het Brussels parlement ging ze vooral door op het Brusselse inburgeringsbeleid, maar een onuitwisbare indruk liet ze niet na.

Zien we haar terug?

Hoe dan ook, al is het nog niet duidelijk of dat als schepen is of als Brussels parlementslid. Binnen Open VLD mag ze die twee functies cumuleren, maar zelf gaf Zamouri al aan dat het schepenambt haar voltijdse inzet vergt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Vlamingen , Brussels Parlement , verkiezingen , rapport van de regering

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni