Lijsttrekker Stijn Bex: mobiliteitsbeleid dat rekening houdt met Brussel

DV
© BRUZZ
15/05/2019

| Stijn Bex (Groen.)

Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement. Aan het woord: Stijn Bex (Groen).

“De zes Vlaams-Brusselse gekozenen tellen mee om een meerderheid te vormen, we kunnen echt wegen op de Vlaamse politiek, ook voor gewestmateries,” zegt lijsttrekker Stijn Bex, die terug is van weggeweest. Tussen 2003 en 2007 was hij Kamerlid voor Spirit, het zijn de klimaatjongeren die hem nu overtuigd hebben. “Vlaanderen en Brussel hebben een groene golf nodig. De Brusselaar snakt naar veilig verkeer, propere lucht en fietsvoorzieningen.”

"Vijf S-treinen per uur kunnen tienduizenden mensen uit hun auto lokken."

Stijn Bex, lijsttrekker Groen

Stijn Bex, kandidaat Vlaams Parlement voor Groen

Bex wil in het Vlaams Parlement pleiten voor een mobiliteitsbeleid dat rekening houdt met Brussel: “Groen maakt sinds vorig jaar deel uit van veertien gemeentelijke meerder­heden, waarvan twaalf met een groene schepen. We willen een andere mobiliteit, maar dat kan niet zonder overleg met Vlaanderen. We willen meer fietsers en mensen die het openbaar vervoer gebruiken, dat kan alleen maar met fietspaden van en naar Brussel, en goed openbaar vervoer tussen Brussel en de Rand. Mijn vader woont in Veltem. De S2-trein rijdt om het half uur in de spits en ‘s avonds en in het weekeinde maar om het uur. Het is absurd om zo’n infrastructuur niet ten volle te benutten, niet alleen voor de pendelaars, maar ook voor mensen uit de Rand die ‘s avonds op stap willen in Brussel. Om mensen uit hun auto te krijgen moet je om de twaalf minuten een trein hebben. Waar wachten we op? Je kan op die manier tienduizenden mensen uit hun auto halen.”

De Brusselse bevolking groeit sneller dan de Vlaamse en het Nederlandstalige aanbod heeft succes. Bex: “Als je Brussel graag ziet en van het Nederlands houdt, moet je daar massaal in investeren. Ieder kind dat een stoel wil in het Nederlandstalig onderwijs moet die krijgen en iedere leerling moet als tweetalige het middelbaar onderwijs verlaten. Wij willen de investeringen nog opdrijven. In plaats van voorrangsregels voor Nederlandstaligen moeten er meer plaatsen komen. Investeer in leerkrachten en ondersteuning. Behalve een uitbreiding van het Nederlandstalig onderwijs - niet in de plaats van - moeten er ook tweetalige scholen komen. Ouders vragen het en er zijn geïnteresseerde inrichtende machten. Vlaanderen staat onterecht weigerachtig tegenover tweetalig onderwijs.”

Bex onderstreept dat dit alles met een open geest moet gebeuren. “In samenwerking met de Franstaligen, met Ecolo hebben wij afgesproken om de gemeenten minder bevoegdheden te geven. Je hebt een Franstalige partner nodig, anders kun je nog honderd jaar roepen dat je alles wil afschaffen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement , Stijn Bex , Groen , lijsttrekkers 2019

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni