De Europese inwoners van Brussel-Stad en Anderlecht die in mei kunnen stemmen bij de Europese verkiezingen, hebben pas op de allerlaatste dag hun herinneringsbrief gekregen om zich in te schrijven. Het gaat om meer dan 20.000 brieven die laattijdig zijn toegekomen. "Dit geeft de indruk dat het moest van de EU, maar dat België er geen zin in had", reageert een expat.
Brusselse expats te laat herinnerd aan inschrijving voor verkiezingen
EU-burgers die in België verblijven zijn verplicht om zich in te schrijven als ze willen stemmen tijdens de Europese verkiezingen in mei. De overheidsdienst Binnenlandse Zaken stuurt alle personen die hiervoor in aanmerking komen een herinneringsbrief om hen hierop te wijzen. In Brussel-Stad en Anderlecht werd die brief pas bezorgd op 28 februari, tevens ook de laatste dag van de inschrijvingen.
“Ik vind dat Binnenlandse Zaken die brief minstens een maand eerder had moeten versturen. De ontvanger moet ook nog tijd hebben om er iets eraan te doen als hij of zij de herinnering ontvangt en nog niet ingeschreven is,” vindt Andreas Larsson, een niet-Belgische Europeaan in Brussel.
Koen Schuyten, de woordvoerder van de dienst Instellingen en Bevolking, begrijpt het probleem en de klachten van de burgers. “Wij zijn ons ervan bewust dat de brieven van Brussel-Stad en Anderlecht te laat werden verstuurd, en wij willen ons daar zeker voor excuseren. Maar dit was enkel een herinneringsbrief, de burgers waren eerder al op de hoogte gebracht,” zegt Schuyten.
"Aangezien het om een herinnering aan niet-Belgen ging zou een Engelse versie ook niet verkeerd geweest zijn"
Frans of Nederlands?
Naast het te laat versturen van de brief, doken er ook klachten op over de taal waarin deze brieven verstuurd werden. “Ik vind dat de brief tenminste in de twee landstalen had moeten zijn, en aangezien het om een herinnering aan niet-Belgen ging zou een Engelse versie ook niet verkeerd geweest zijn. Alleen in het Frans en te laat: dat geeft de indruk dat ‘het moest van de EU, dus nu hebben we de vreemdelingen geïnformeerd, ook al hadden we er geen zin in’,” zegt Larsson.
Volgens Schuyten werden die brieven wel degelijk in de taal gestuurd waarin de burgers zijn ingeschreven. “Het kan natuurlijk altijd dat er een foutje in sluipt tijdens het drukken, maar dat zouden we per persoon moeten bekijken,” zegt Schuyten.
Aan deze herinneringsbrieven, voor heel België, hangt een kostprijs van meer dan 13.000 euro vast.
Lees meer over: Anderlecht , Brussel-Stad , Brussel Kiest 2019 , Koen Schuyten , Overheidsdienst van Binnenlandse Zaken , Herinneringsbrief , Europese Verkiezingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.