De PS wil een verplichte huurverzekering invoeren in Brussel. De huurwaarborgen zouden in een gezamenlijke pot belanden en zo een verzekeringsfonds financieren waarbij zowel huurder als verhuurder baat bij hebben. De Brusselse huurdersbond is alvast gewonnen voor het idee.
Vervoort (PS) wil huurwaarborgen gebruiken als verzekeringsfonds
Er heerst al langer spanning op de huurmarkt in Brussel. Doordat steeds meer jongeren - uit vrije wil of uit noodzaak - een woning huren, maar verhuurders tegelijkertijd beducht zijn voor risico's, zijn de huurprijzen de laatste jaren gestegen. Mensen met minder financiële slagkracht maken aanspraak op een sociale woning, maar krijgen er soms geen omdat er ook daar een groot tekort is.
Om deze problemen op te lossen, wil de PS een huurverzekering verplichten. Die zou vergelijkbaar zijn met ons sociale zekerheidssysteem. "We willen de huurwaarborgen, van twee maand, centraliseren en laten beheren door een overlegorgaan tussen huurders en verhuurders," zegt Jo De Witte, woordvoerder van Minister-President Rudi Vervoort (PS).
Eenmaal huurders de waarborg betaald hebben, krijgen ze een lijst met de mogelijke woningen die ze kunnen huren, afgestemd op hun financiële capaciteit en het gewenste comfort. In een overlegcomité tussen verhuurders en huurders zullen er vaste richthuurprijzen opgesteld worden. Die worden opgesteld op basis van de grootte van de woning, het comfort, de ligging en enkele andere zaken.
Voordelen
Dat zou beide partijen, huurders en verhuurders, heel wat voordelen moeten opleveren. Huurders krijgen een huurprijs die betaalbaar is en in overeenstemming is met de werkelijke toestand van de woning. Daarnaast krijgen ze meerdere garanties: als er onvoorziene schade is aan de woning (een lekkende kraan) of als er inkomensverlies is (de huurder wordt plots ontslagen) zullen ze beroep kunnen doen op het fonds.
Ook voor de verhuurders zullen er voordelen zijn. Vooral kleine verhuurders zijn bang voor slechte betalers of huurders die plots geen inkomen meer hebben. Om een huurder te laten vertrekken is er een lange procedure nodig waardoor de verhuurder soms lange tijd zonder inkomen zit. Bij dergelijke problemen kunnen zij aanspraak maken op het fonds. Vervoort hoopt dat verhuurders dankzij dit systeem meer geneigd zullen zijn om de huurprijzen te laten dalen.
Is zo'n fonds mogelijk?
De Brusselse Huurdersbond ziet het idee alleszins volledig zitten. “Nu een grote partij zich gaat richten op de huurmarkt, zal er ook meer aandacht naar uitgaan en kan er ook daadwerkelijk iets veranderen," zegt José Garcia, algemeen secretaris van de bond. Hij zou wel graag het plan mee willen uitwerken en van dichterbij bekijken. "We zijn nog niet gecontacteerd hierover, maar wij kennen het reilen en het zeilen van de huurmarkt dus we hopen dat ze voor de verkiezingen onze meening en bedenkingen hierover zullen vragen," zegt Garcia.
Ook Michel Maus, financieel expert bij de VUB, denkt dat zo'n verzekering in de toekomst mogelijk is. "Het is zeker mogelijk om zo'n verzekering op te stellen, er zal natuurlijk wel een duidelijk plan moeten opgesteld worden om het zowel politiek als financieel erdoor te krijgen," zegt Maus.
Hoe het financieringsmodel precies in mekaar zit, is nog niet duidelijk. Zo is het de vraag hoe huurders hun huurwaarborg kunnen terugkrijgen eenmaal deze gebruikt wordt in het fonds.
De uiterst linkse partij PVDA pleit al lang voor een kader met afdwingbare huurprijzen.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.