De Ecolo-fractie in de Brusselse gemeenteraad zal er na de verkiezingen van 2018 helemaal anders uitzien. Federaal Kamerlid Benoît Hellings wordt lijsttrekker, en ook Brussels parlementslid Arnaud Pinxteren verhuist naar het lokale niveau. De in ongenade gevallen Marie Nagy, tot voor kort nog fractieleidster, verdwijnt uit beeld. Groen kiest eind deze maand zijn vertegenwoordigers op de gezamenlijke kieslijst.
Benoît Hellings lijsttrekker Ecolo-Groen in Brussel-Stad
Ecolo trekt de kiescampagne voor 2018 op gang, door de namen van de vijf kopstukken bekend te maken. De partij kan frisse lucht gebruiken, want Ecolo maakt in Brussel-Stad een woelig jaar door: gemeenteraadslid Michaël François verliet begin dit jaar de partij om ideologische redenen, en fractieleidster Marie Nagy werd aan de kant geschoven nadat ze zich openlijk tegen het toenemende belang van religie in de partijstandpunten keerde.
Ecolo trekt met enkele nieuwe namen naar de Brusselse kiezer. Van Nagy is geen spoor meer, en Benoît Hellings is, ietwat verrassend, de lijsttrekker. Hij is sinds 2014 lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, en zat voordien ook al in de Senaat. Het is de eerste keer dat hij opkomt bij een Brusselse verkiezing. Zoubida Jellab, diegene waarmee Nagy clashte in de gemeenteraad en nu co-fractieleidster, wordt de tweede Ecolo-politica op de lijst. Brussels parlementslid Arnaud Pinxteren, de Nederlandstalige Ecolo’ster Liesbet Temmerman en Diane Auchapt, vice-voorzitter van Ecolo in Brussel-Stad, krijgen eveneens een prominente plaats.
Omdat Ecolo geen cumul toelaat, zullen Hellings en Pinxteren hun zitje in het parlement opgeven indien ze in Brussel-Stad schepen zouden worden.
Plaats twee of drie voor Groen
Deze vijf namen zijn echter niet de vijf eerstgeplaatsten op de lijst, want ook Groen moet nog mensen afvaardigen. “De Groen-afdeling in Brussel-Stad kiest eind deze maand wie (bovenaan) op de lijst zal staan”, zegt gemeenteraadslid Bart Dhondt aan BRUZZ. Die zal plaats twee of drie op de lijst krijgen, afhankelijk van het geslacht van de kandidaat: op plaats één en twee van een kieslijst mogen immers geen twee mannen (of vrouwen) staan. Naast de tweede of derde plaats krijgt Groen ook de laatste of voorlaatste plaats: daarover volgen nog onderhandelingen met Ecolo.
Dhondt is zelf alvast kandidaat, en hij is tevreden met de keuze bij Ecolo: “Ik heb al regelmatig kunnen samenwerken met Hellings, en dat is iemand met veel competenties die echt een uitdager van burgemeester Mayeur kan zijn. Ik vind het een belangrijk signaal dat Ecolo met hem en Pinxteren twee sterke namen naar voren schuift: het is tijd om de bladzijde om te draaien en met een sterke lijst naar de verkiezingen te trekken.”
Op de namen van andere Groen-kandidaten is het nog wachten. “Wij voeren deze maand besprekingen met alle kandidaten. Eind mei stellen we de keuze voor aan al onze leden, die daar dan over kunnen stemmen”, aldus lokaal Groen-voorzitter Kevin Opdecam.
Nederlandstalige meerderheid
De voorbije legislatuur kleurde de groene fractie opvallend Nederlandstalig: naast Dhondt en het Nederlandstalige Ecolo-lid Temmerman raakten in 2012 ook Malika Abbad (11de plaats) en Bruno De Lille (48ste plaats) verkozen, waardoor er meer Nederlandstalige dan Franstalige groenen in de Brusselse gemeenteraad zaten. In Ecolo-rangen zorgde dat voor gemor. In 2013 gaf De Lille zijn zitje, wegens tijdsgebrek, door aan Michaël François, waardoor er opnieuw een Franstalige meerderheid was.
Lees meer over: Brussel-Stad , Kiest 2018: Brussel-Stad , Brussel Kiest 2018
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.