Partijen die nu al in de Schaarbeekse gemeenteraad zetelen, mogen twee weken eerder affiches aanplakken dan de partijen zonder verkozenen. "De gemeenteraad discrimineert zo in haar verkiezingsreglement", vindt lijsttrekker Cieltje Van Achter (N-VA). Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) beweert dat hij gewoon de wet volgt. Maar in andere gemeenten kan het wel tegelijk.
N-VA hekelt 'oneerlijk verkiezingsreglement' Schaarbeek
Het reglement dat de Schaarbeekse gemeenteraad in juni goedkeurde, bepaalt dat verkiezingsaffiches in de openbare ruimte enkel toegelaten zijn op de gemeenteborden. En dus niet in tuinen, bushokjes, balkons en dergelijke. Wat wel nog mag: een affiche achter je raam.
Twee op acht
De zes partijen die momenteel in de gemeenteraad zetelen, mogen al vanaf 3 september affiches laten aanplakken, de andere partijen pas vanaf 17 september. Ook krijgen die zes partijen op de 20 locaties telkens 6 panelen voor hun affiches. Partijen die nog niet vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad - zoals de N-VA - krijgen de overige twee panelen toebedeeld.
"Er is geen enkele geldige reden om partijen zo verschillend te behandelen," klinkt het bij Van Achter.
De wet
Maar de gemeente bestrijdt dat. Burgemeester Clerfayt (Défi) laat BRUZZ weten dat de Raad van State eerder en elders geen graten zag in de toekenning van affichepanelen aan partijen, proportioneel aan het aantal zetels in de gemeenteraad.
Wat de termijnen betreft zegt het kabinet Clerfayt gebonden te zijn aan de wet. De lijsten van de partijen die nog geen zitje hebben in het gemeentebestuur moeten tussen 17 en 20 september nog door de vrederechter goedgekeurd worden. "Pas dan is de officiële lijst bekend en kan die dus ook uitgehangen worden."
Andere gemeenten
Een gemeente al Sint-Gillis slaagt er nochtans wel in om de affiches op hetzelfde moment op te hangen, leert navraag bij de gemeentewoordvoerder. Ook in Molenbeek gebeurt de affichage op hetzelfde moment, midden september.
Bij de Stad Brussel horen we eveneens dat alle affiches tegelijk worden geplakt, vanaf 10 september.
'Ondemocratisch'
Volgens Van Achter trekt de gemeenteraad zichzelf simpelweg voor. "Dit zijn bedenkelijke en ondemocratische trucs om de verkiezingen in haar voordeel te sturen. Als mensen de affiches al twee weken zien hangen denken ze gewoon dat er geen andere partijen opkomen. Er is geen enkele reden om een verschil te maken tussen partijen die wel of niet in de gemeenteraad zitten."
Van Achter vermoedt dat de schrik voor de N-VA er bij de gevestigde partijen goed inzit, dat ze zich "tot dit soort maatregelen moeten verlagen om de noodzakelijke verandering in Schaarbeek tegen te werken".
Lees meer over: Schaarbeek , Kiest 2018: Schaarbeek , Politiek , Brussel Kiest 2018 , N-VA , Cieltje Van Achter , Bernard Clerfayt
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.