Analyse

Sint-Jans-Molenbeek: dieprode coalitie in zicht

Kris Hendrickx
© BRUZZ
15/10/2018

| Catherine Moureaux op het Gemeenteplein op de verkiezingsavond.

In Molenbeek viel zondag meer dan één mond open. Wie had ooit gedacht dat PVDA forse winst zou boeken zonder de socialisten pijn te doen? De gemeente stevent af op een dieprode meerderheid.

Zeggen dat Catherine Moureaux het goed deed in Molenbeek is een understatement. Als nieuwkomer in de gemeente haalt ze zo maar even 7.100 voorkeurstemmen. Meer dan de zittende burgemeester en ook een dikke duizend stemmen meer dan haar eigen vader in 2012, il faut le faire.

Dirk De Block

| Dirk De Block (PTB*PVDA)

Haar PS-SP.A-lijst deed het dan ook nog eens prima. De socialisten blijven de grootste partij en groeien zelfs nog. Als je weet dat PTB-PVDA – de echte winnaar van de verkiezingen in de gemeente - met liefst negen procent groeit, is ook dat een klein huzarenstukje.

De winst van donkerrood is zo groot dat Moureaux eigenlijk alleen zou kunnen besturen met PTB-PVDA. De socialistische lijsttrekker liet er zondag alvast geen twijfel over bestaan dat ze liever met radicaal-links praat dan met de verliezende Lijst van de Burgemeester. “De kiezer was heel duidelijk: er moet een links bestuur komen.”

Veranderende bevolking

Als PTB-PVDA toehapt, krijgen we meteen een primeur in het gewest: een rood-rood bestuur. Wellicht wordt ook Ecolo dan nog aan boord gehesen. De twee rode partners hebben samen immers maar twee zetels op overschot.

Wat verklaart het succes van links in Molenbeek? “Mensen die in 2012 Moureaux beu waren, stemden toen vaak op Schepmans,” analyseert Dirk De Block, lijsttrekker van PVDA-PTB. “Nu hebben ze gezien wat dat oplevert: een betalende kinderopvang en te weinig inspanningen voor wie het niet breed heeft. Die mensen zijn nu vaak bij ons terechtgekomen.”

Politicoloog Pascal Delwit wijst op de veranderende Molenbeekse bevolking. “Het is een jonge gemeente met veel kiezers met een migratieachtergrond. Dat verklaart wellicht een deel van het succes van de twee rode partijen.”

Wie wordt burgemeester?

Er moet al een mirakel gebeuren om Catherine Moureaux nog de sjerp te ontfutselen. De socialistische lijsttrekker heeft dan ook de keuze. Als de onderhandelingen met PTB-PVDA mislukken – niet iedereen is ervan overtuigd dat radicaal-links echt wil besturen - kan ze nog steeds met de liberalen onderhandelen.

En de Vlamingen ...

Vooral bij de twee rode partijen raakten heel wat Nederlandstaligen verkozen. Op de PS-SP.A lijst krijgen Tania Dekens, Jef Van Damme en Saliha Raiss een zitje. Bij PTB-PVDA krijgt Dirk De Block het gezelschap van Luc Van Cauwenberghe, Joke Vandenbempt en Mohamed Akrouh. Bij de liberalen raakte enkel Khadija Zamouri verkozen.

Dirk De Block is met 2.000 stemmen ook Nederlandstalig stemmenkampioen in heel het gewest (tenminste als je die lijst niet beperkt tot leden van puur Nederlandstalige partijen) en mag een fors schepenambt ambiëren. Ook Jef Van Damme komt wellicht terug als schepen.

Blijf ook na 14 oktober op de hoogte van het verkiezingsnieuws uit Sint-Jans-Molenbeek

De analyses na 14/10

De verkiezingen zitten erop en de burger heeft gesproken. Tijd om voor elke gemeente een stand van zaken op te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Kiest 2018: Sint-Jans-Molenbeek , De analyses na 14/10 , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni