Elke leerling van het eerste leerjaar kreeg een rode pennenzak met daarin een schaar, slijper, een gom, een lijmstift, een potlood, een pen in vier kleuren en een latje.

Pennenzakkenrel in Brussel-Stad

Margot Otten, Tim Devriese
© BRUZZ
04/09/2018
Updated: 04/09/2018 11.19u

Leerlingen van het eerste jaar kregen een cadeau van de Stad Brussel: een rode pennenzak met schrijfgerei. En dat is volgens de oppositie niet meer dan een goedkope verkiezingsstunt. Opvallend is dat alleen kinderen in het Franstalig onderwijs zo'n cadeautje kregen. In de zeven Nederlandstalige scholen werden geen etuis uitgedeeld.

logo Brussel Kiest 2018

Een onschuldig geschenk of campagnemateriaal? De rode pennenzakken die de leerlingen van het eerste leerjaar van het Brusselse onderwijs kregen, zijn in de oog van een politiek stormpje beland. Volgens oppositiepartij Ecolo is het cadeautje van onderwijsschepen Faouzia Hariche (PS) niet meer dan een verkiezingsstunt. Dat zegt ze bij de RTBF.

"In de 18 jaar dat Faouzia Hariche schepen voor openbaar onderwijs is, is het de eerste keer dat kinderen dit soort cadeau krijgen," zegt gemeenteraadslid Zoubida Jellab (Ecolo). Ze vraagt zich af wie besliste om het cadeau te geven. "Was het de administratie? Moet die wel campagne voeren voor de schepen? Zeker als je weet dat de directeur-generaal van het openbaar onderwijs ook een lid is van de PS?"

Rood

Dat de pennenzak rood is, de internationale kleur voor het socialisme, doet ook geen deugd aan de vermoedens van campagnekoorts. Het is sinds 14 juli verboden om cadeautjes uit te delen aan kiezers in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

Ook de communautair scheve verdeling valt op. Van de 23 Franstalige basisscholen, kregen er 22 rode etuis om uit te delen. Van de 7 Nederlandstalige basisscholen in Brussel Stad, kreeg geen enkele school pennenzakken. Faouzia Hariche is nochtans schepen voor Franstalig én Nederlandstalig onderwijs.

Eerder werd Hariche aangewreven dat ze het Nederlandstalig onderwijs als bevoegdheid heeft, terwijl ze die taal niet machtig is.

De schepen was niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Kiest 2018: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni