Jette: Een handige burgemeester

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
26/09/2018

Burgemeester Hervé Doyen (CDH) doet er nog een termijn bij. Met een voorakkoord op zak is hij zeker van zijn zaak. Hij heeft met enkele grote werven een stempel kunnen drukken op zijn gemeente. Hij was zo handig om het geld hiervoor bij het Gewest te halen.

| DE INZET |

De huidige (ruime) meerderheid wil verder besturen, en heeft zelfs al een voorakkoord. Het wordt dan ook vooral uitkijken naar de verhoudingen binnen die coalitie. En naar het resultaat van de socialisten, die na veel intern gekibbel met een haast volledig nieuwe ploeg aantreden.

De oud-Grieken geloofden dat er naast Chronos nog een andere tijdsgod was: Kairos, god van de timing. Een god waar huidig burgemeester Hervé Doyen (CDH) blijkbaar dikke vrienden mee is, want zo goed als elke grote werf in de gemeente is klaar, netjes op tijd voor de verkiezingen.

Zo verbindt tram 9 nu bijna heel Jette met centrum Brussel. Tegelijk is het Spiegelplein af, een transformatie van een lelijke openluchtparking tot een mooi, zij het nog ietwat kaal plein, dat de handelskern van Jette een stuk aantrekkelijker maakt. De winkelstraten naast het Spiegelplein zijn ook weer berijdbaar, en de handelaars bereikbaar. Iedereen tevreden dus in het gezellige, welvarende Jette, waar de resterende problemen in de vorm van het wijkcontract Magritte worden aangepakt. Al die werven zijn trouwens betaald met geld van het Gewest. Maar de burgemeester mag mee op de foto.

De huidige coalitie, bestaande uit de Lijst van de Burgemeester (vooral CDH), Ecolo-Groen en MR-Open VLD, heeft al aangegeven dat ze met elkaar verder willen. Ze hebben zelfs een voorakkoord, iets wat Doyen niet ondemocratisch vindt. “Een voorakkoord is niet verkeerd als je er open over bent,” aldus de burgemeester, die maar een halve legislatuur wil uitdoen – tot aan de pensioenleeftijd.
Oppositielid Xavier Van Cauter (PS-SP.A) vindt een voorakkoord evenmin ondemocratisch, maar wil wel dat Doyen zegt wie hem zal opvolgen. Maar dat kan of wil de burgemeester niet. “Dat is een interne procedure die nog moet plaatsvinden,” zegt Doyen, “en ook beïnvloed zal worden door de gewestverkiezingen.”

Campagnekoorts

De lijstvorming bij de PS nam bijwijlen hilarische proporties aan, maar ook bij de liberalen rommelt het al langer.

 

Pittig detail: de liberale scheurlijst Les Démocrates organiseert burgeroverleg over de gemeentegrenzen heen. Ze doen dat samen met een andere liberale scheurlijst: Ukkel Vooruit en avant!, van de Ukkelse eerste schepen Marc Cools.

Toch is het vreemd dat de burgemeester de PS zo buitenspel zet, toch een ideologische bondgenoot voor het centrumlinkse CDH. Volgens Doyen komt dat doordat de huidige meerderheid goed heeft samengewerkt en veel heeft gerealiseerd. “Daar komt bij dat de PS op dit moment niet echt geloofwaardig is,” zegt Doyen. “Het is een komen en gaan geweest in die fractie, met al zeker zeven mensen die de gemeenteraad hebben verlaten en vervangen zijn.”

"Alle mooie projecten in Jette zijn eigenlijk van het Gewest, waar wij mee in de regering zitten."

Patricia Rodrigues (SP.A), de uitdager

Dan was er nog ex-lijsttrekker Julien Casimir (PS), die binnen zijn eigen fractie niet gedragen werd en een wig bleek te zijn tussen de PS en SP.A. Even gingen die partijen zelfs apart opkomen, maar nadat Van Cauter de plek van Casimir had ingenomen als lijsttrekker, streek men de plooien glad.

Niet de verwachte Fouad Ahidar (SP.A), maar Patricia Rodrigues kreeg de hoogste plaats (2) op de eengemaakte lijst, een gevolg van het man-vrouwritssysteem. Anderzijds haalt Ahidar wellicht op zichzelf genoeg stemmen, om geen potstemmen te moeten gebruiken om verkozen te geraken.

Rodrigues ontvangt op plaats twee wel potstemmen. Zo is ze zeker van haar zitje in de gemeenteraad.

Zelf gaat ze voor meer eigen projecten. “Alle gerealiseerde projecten zoals het Spiegelplein, tram 9 of de heraanleg van de Charles Woestelaan zijn projecten van het Gewest, waar wij mee in de regering zitten. Maar het huidige gemeentebestuur steekt wel de pluimen op haar hoed. Wij willen meer eigen projecten, zoals een nieuw containerpark.”

De Vlaamse schepen

Naast het Vlaams schepenambt, nu ingevuld door Brigitte Gooris (Open VLD), zitten er nog twee Vlamingen in het bestuur: Nathalie De Swaef (Groen) is schepen van Mobiliteit en Brigitte De Pauw (CD&V) is OCMW-voorzitter. Zij willen het liefst op post blijven, maar Vlaamse schepen mag ook. Binnen Open VLD is er concurrentie van nieuwkomer Marc Daniëls, beter bekend als cartoonist De Marck. Hij heeft plaats 9 gekregen, een stuk hoger dan plaats 36 van Gooris. “Maar bij ons telt het aantal stemmen,” zegt een strijdvaardige Gooris. “‘t Is niet voor de frime dat ik meedoe.”

Hoe scoort burgemeester Doyen op de baro(n)meter?

Hervé Doyen mag dan al achttien jaar aan het roer zitten, hij heeft niet de carrure van zijn voorganger Jean-Louis Thys.

Doyen is vast en zeker een goede bestuurder, maar een echte baron is hij niet. Daarvoor is hij te weinig een geslepen machtspoliticus.

Politiek landschap

grafiek politiek landschap jette

De bevolking van het dorpse Jette wijzigt en dat blijkt ook uit de steile opgang van de PS. Die slaagt er moeilijk in om orde op zaken te stellen. Een echt kopstuk is er niet. Door het voorakkoord van de burgemeester belandt de PS wellicht in de oppositie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Kiest 2018: Jette , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , Hervé Doyen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni