Aan het bestuur en de populariteit van burgemeester Olivier Maingain (Défi) lijkt in Sint-Lambrechts-Woluwe voorlopig geen eind te komen. Vraag is of hij ook de harten van de Nederlandstaligen van zijn gemeente kan verwarmen. “Er is nog altijd een soort dédain voor de Vlamingen.”
| De inzet |
Alles lijkt peis en vree, al blijft het communautaire vaarwater bijzonder woelig. Slaagt de (Nederlandstalige) oppositie erin om burgemeester Olivier Maingain te overtuigen van
een talige staakt-het-vuren? Of blijven de taaldiscussies in de Défi -gemeente de boventoon voeren?
In de kelder van het gemeenschapscentrum Op-Weule staan de boeken vredig naast elkaar. Het is geen bestofte opslagplaats met programmaboekjes, maar wel de officiële Nederlandstalige bibliotheek van Sint-Lambrechts-Woluwe. Ze staat symbool voor de stroeve verhouding tussen het Défi-gemeentebestuur en de Nederlandstaligen.
Kurt Deswert, voorzitter van het gemeenschapscentrum en kandidaat voor Open VLD op de liberale lijst MR+, probeert met handen en voeten het gemeentebestuur te overtuigen van de meerwaarde van een grotere openheid tegenover de Nederlandstaligen. De contacten tussen de gemeente en de Vlaamse Gemeenschapscommissie staan op een laag pitje. Een Nederlandstalige schepen, Xavier Liénart, oud-CD&V’er en nu onafhankelijk schepen, brengt volgens Deswert ook geen zoden aan de dijk. “Er is geen gevoel voor urgentie,” zegt Deswert. “Er valt met de man te praten, maar hij krijgt amper ruimte om te werken.”
Campagnekoorts
Door de populariteit van burgemeester Olivier Maingain (Défi ) valt er weinig koorts op te meten in Sint-Lambrechts-Woluwe. Eén vraag domineert de verkiezingen: zal Maingain zijn coalitiepartner CDH uit het gemeentebestuur wippen en inwisselen voor de PS?
Xavier Liénart is inderdaad geen communautaire scherpslijper. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat burgemeester Maingain hem graag in het bestuur wil houden. Hij sust de gemoederen en wijst graag op andere problemen in de gemeente. De belastinginkomens dalen en de wachtlijsten voor sociale woningen worden steeds langer. Desondanks slaagt de gemeente erin de begroting in evenwicht te brengen en de belastingen erg laag te houden.
De liberale oppositie verwijt de meerderheid dat ze de gemeente enkel beheert, en niet bestuurt. Het gaat te traag met de digitalisering, klinkt het. En naar transparantietrofeeën moet de meerderheid ook niet meedingen.
Ook de groene oppositie, die maar één gemeenteraadslid telt, is niet mals voor de burgemeester. “Ik heb de indruk dat meneer Maingain op de eerste plaats voorzitter van zijn partij is, en pas daarna komt de gemeente,” zegt Jean-Claude Van Der Auwera.
"Het Nederlandstalige beleid wordt op de lange baan geschoven. De meerwaarde van het Nederlands wordt niet erkend."
Desondanks kan de oppositie geen deuk in een pak boter maken. De populariteit van de burgemeester en zijn ploeg van Défi, onafhankelijken en Franstalige christendemocraten, staat buiten kijf.
De socialisten daarentegen, slechts goed voor één gemeenteraadslid in de oppositie, zijn opvallend mild voor de burgemeester. Tijdens de voorstelling van hun lijst stak lijsttrekker Jean Leclercq de loftrompet op voor Défi. “Het zou een groot onrecht zijn het goed bestuur van de gemeente niet te erkennen.”
Coalitiepartner CDH, die mathematisch niet nodig is in de absolute meerderheid van Défi, wil er nog een legislatuur bijdoen. “Ik zie geen andere partner dan meneer Maingain,” zegt lijsttrekker Jean-François Thayer.
De Vlaamse schepen
De gemeente heeft geen gesubsidieerde schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden en er is geen cultuurbeleidscoördinator, die de link vormt tussen de gemeente en de VGC. Het gemeenteblad Wolu Info wordt apart in het Nederlands gebust. “Dat was de beslissing van het college. Ik ben daar lid van, dus ik moet dat besluit verdedigen,” klinkt het droog bij schepen Xavier Liénart.
Intussen is het nog altijd wachten op nieuwe gebouwen voor de Prinses Paolaschool en Klim Op-School. Die kinderen kunnen pas naar nieuwe containerklassen als de Franstalige Charmille-Schuman is vernieuwd. Een nieuwe stenen Nederlandstalige school is dus niet voor morgen. “De meerwaarde van het Nederlands wordt niet erkend,” zegt Open VLD’er Kurt Deswert.
Hoe scoort burgemeester Maingain op de baro(n)meter?
Défi -voorzitter Maingain is wat te veel met de nationale politiek bezig om een écht baron te zijn. Al komt hij in stemmenaantal en jaren burgemeester aardig in de buurt. Bovendien kondigt er zich een wissel aan de top van Défi aan, en heeft Maingain te kennen gegeven dat hij de sjerp verkiest boven het pluche. Maingain is dus nog niet snel weg.
Politiek landschap
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Kiest 2018: Sint-Lambrechts-Woluwe , Olivier Maingain
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.