PVDA en Team Fouad Ahidar verbinden hun lijsten bij de Brusselse gewestverkiezingen om de kans op een extra zetel te vergroten. “Het is een manier om de reststemmen niet te verliezen aan andere, grotere partijen”, zegt Brussels PVDA-kopman Jan Busselen.
PVDA en Fouad Ahidar verbinden lijsten om reststemmen te benutten: ‘Technische alliantie’
Zetels worden bij verkiezingen in ons land sinds jaar en dag verdeeld volgens de zogenaamde ‘Methode-D’Hondt’, waarbij partijen met meer stemmen in het voordeel zijn om een extra zetel te behalen omdat zij sneller aanspraak maken op reststemmen.
Volgens die kiesmethode haalt geen enkele partij automatisch een exact aantal zetels. De stemmen op overschot, die onvoldoende zijn om een (eerste of extra) zetel te bemachtigen, zijn reststemmen.
“Bijvoorbeeld: een lijst komt op en haalt de kiesdrempel van vijf procent niet. Dan kan je dus geen zetel veroveren”, legt gewezen VGC-griffier Daniël Buyle uit aan BRUZZ.
“Maar die partij heeft misschien wel vier procent van de stemmen gehaald”, vervolgt Buyle. “Die stemmen gaan dan, afhankelijk van de uitkomst van de berekening zoals de Methode-D’Hondt ze voorschrijft, naar een van de partijen waaronder de beschikbare zetels verdeeld kunnen worden.” Dat zijn in de praktijk vaak de grotere partijen.
‘Vertrouwen’
PVDA en de lijst van Fouad Ahidar willen met hun lijstverbinding dat mechanisme omzeilen. “Het is een puur technische alliantie”, reageert PVDA-lijsttrekker voor de Nederlandse taalgroep in het Brussels parlement Jan Busselen. “Fouad en ik kennen elkaar goed en willen elkaar helpen. Dit is een samenwerking die gebaseerd is op vertrouwen.”
Volgens Buyle kunnen beide partijen daar beter van worden. “Om bij mijn voorbeeld te blijven: stel dat de lijst van Fouad Ahidar de kiesdrempel nipt niet haalt en PVDA bijvoorbeeld twee zetels versiert, maar onvoldoende stemmen op overschot telt voor een derde, dan kunnen die reststemmen toegevoegd worden aan de lijst van Fouad Ahidar waardoor hij toch nog een zetel haalt.”
Maar in het geval dat beide partijen de kiesdrempel overschrijden, zal een mogelijke extra zetel dan naar de partij gaan die met die extra stemmen een voldoende hoog percentage haalt om daarmee een (bijkomende) zetel in de wacht te slepen. In dat scenario kan PVDA dus eventueel profiteren van de lijstverbinding.
DierAnimal
Het concept ontstond voor de Brusselse verkiezingen in 2004 om te vermijden dat het toenmalige Vlaams Blok nog groter zou worden dan voorspeld. De Vlaamse liberalen, socialisten, groenen en het kartel tussen CD&V en N-VA lieten hun lijsten toen verbinden. Achteraf bleek die zet onnodig: de brede lijstverbinding kostte het Vlaams Blok uiteindelijk geen zetel.
“Het principe is sindsdien wat minder toegepast, ook omdat het Vlaams Belang wat op zijn retour was”, duidt Buyle.
Nochtans dreigt het Brusselse politiek landschap aan Nederlandstalige kant op 9 juni meer versplinterd dan ooit te worden en zou een lijstverbinding zoals die tussen Team Fouad Ahidar en PVDA kleinere lijsten vooruit kunnen helpen. Vraag maar aan DierAnimal, de minipartij die dankzij een lijstverbinding met de PVDA/PTB na de vorige verkiezingen in het Brussels parlement belandde. "Maar er moet natuurlijk toch een soort van ideologisch raakvlak bestaan tussen partijen die hun lijsten verbinden", zegt Buyle.
Aan Franstalige kant hopen ook Plan B en MR enerzijds, en Transparency en Collectif Citoyen anderzijds door hun lijsten te verbinden op een (extra) zetel in het Brussels parlement.
Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.