Défi

| Mustafa Yaman verlaat de MR-fractie in de Anderlechtse gemeenteraad en gaat zetelen als onafhankelijke.

Gemeenteraadslid in Anderlecht stapt uit de MR: 'Ontsteld over uitspraken Bouchez'

© BRUZZ
18/10/2024

Mustafa Yaman, in Anderlecht verkozen voor de gemeenteraad op de lijst van MR en Les Engagés, stapt uit de MR, dat meldt de RTBF vrijdag. Zijn reden daarvoor: uitspraken van Georges-Louis Bouchez, die PS'er Hasan Koyuncu niet ziet zitten als burgemeester in Schaarbeek.

Yaman heeft net als Koyuncu Turkse roots en werd zondag verkozen vanop de 11e plaats op de lijst van Gaëtan van Goidsenhoven. De Anderlechtse politicus heeft ook een verleden bij de partij Défi, maar gaat voortaan als onafhankelijke zetelen in de gemeenteraad.

Yaman kondigde zijn vertrek aan in een post op Facebook. “Na de verkiezingen ben ik ontsteld over hoe het discours van de MR evolueert, en vooral door de recente uitspraken van haar voorzitter, Georges-Louis Bouchez, over de situatie in Schaarbeek. Zijn standpunten komen op geen enkele manier overeen met de waarden die ik verdedig en die ik binnen onze samenleving vertegenwoordigd wil zien.”

“Als gekozen mandataris trek ik vandaag de nodige conclusies. Vanaf vandaag zetel ik als onafhankelijke in de gemeenteraad van Anderlecht. Mijn engagement blijft onveranderd: ik zal de waarden blijven verdedigen die mij dierbaar zijn; samenleven, respect voor alle burgers, zonder onderscheid van afkomst of geloof, en het bevorderen van een rechtvaardiger en respectvollere samenleving voor alle inwoners van Anderlecht."

Veto van Bouchez

Yaman verwijst bij zijn beslissing naar de uitspraken van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez donderdag op LN24. Daarin stelde Bouchez zijn veto voor het burgemeesterschap van PS-lijsttrekker Hasan Koyuncu in Schaarbeek. Als reden daarvoor haalde Bouchez, naast partijpolitieke redenen, ook een incident in het Brussels parlement aan waarbij Koyuncu betrokken was. “De PS-lijsttrekker toont onvoldoende respect voor de scheiding van kerk en staat. Normaal gezien sluit ik geen democratische partijen bij voorbaat uit. Maar in dit geval zie ik een majeur probleem. Een soera reciteren in het parlement, maar in wat voor land zijn wij?”

De beslissing van Yaman verandert voorlopig niets aan de machtsverhoudingen in Anderlecht. De coalitie van burgemeester Cumps, die bestaat uit PS, MR, Les Engagés, Vooruit, Open VLD en CD&V, beschikt nu over 29 van de 47 zetels. Eentje minder dan voorheen, maar nog steeds een ruime meerderheid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni