Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar ) is woensdag als eerste langs geweest bij Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) om gesprekken op te starten over de vorming van een Brusselse regering. "We stellen geen veto's vandaag", zei hij vooraf. Ondertussen ziet N-VA geen enkel raakpunt met de partij, die afgelopen zondag het politieke speelveld aan Nederlandstalige kant op zijn kop zette. Open VLD op haar beurt "zegt niet neen, of niet ja." Van den Brandt zelf geeft vooralsnog geen commentaar.
Ahidar heeft geen breekpunten, N-VA sluit samenwerking met zijn partij uit
Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) startte woensdagochtend verkennende gesprekken voor de vorming van een meerderheid in de Nederlandste taalgroep voor de Brusselse regering. Fouad Ahidar kwam daarbij als eerste aan bod. Zijn Team Fouad Ahidar scoorde zondag onverwacht een monsterscore van 16.5 procent en is daarmee de tweede grootste Nederlandstalige partij met drie zetels. Groen blijft de grootste in Brussel met vier zetels.
"De discussie is open", zei Ahidar daarover aan BRUZZ onderweg naar het kabinet van Van den Brandt aan de Kruidtuin. "We gaan nu eerst luisteren en zien wat de mogelijkheden zijn."
Opvallend: Ahidar zegt voorlopig geen breekpunten te hebben. "Alles is bespreekbaar vandaag. We stellen nog geen veto over dit of dat. We willen graag in de regering."
Sharia
In de media werd het programma van Ahidar de voorbije dagen vooral gereduceerd tot zijn standpunten tegen een hoofddoekenverbod, pro onverdoofd slachten en als voorstander van de Palestijnse zaak. Tegen BRUZZ zei voormalig minister van Begroting en Brussels parlementslid Guy Vanhengel (Open VLD) daarover dat Ahidar “helemaal de religieuze toer is opgegaan en dat zijn programma erg gericht is op de sharia.”
“Schandalig”, zegt Ahidar daar zelf over woensdag. "Ik ben jaren ondervoorzitter geweest in het parlement en er is nooit een probleem geweest. En nu plots, omdat wij een van de grootste partijen geworden zijn, ga ik de sharia importeren. Wat is dat voor bashing? Vanhengel zou zich moeten schamen.”
"We hebben een programma van 123 punten en ik heb over alles gesproken in de campagne", aldus nog Ahidar, "maar nu gaat het enkel nog over de hoofddoek en Gaza. Vandaag ga ik bespreken over hoe we het leven van álle Brusselaars beter kunnen maken. Niet enkel dat van moslims of joden.”
'Geen enkel raakpunt met Ahidar'
Cieltje Van Achter was woensdag de tweede die op bezoek kwam bij Van den Brandt. Volgens Van Achter kan haar partij niet in een Brusselse regering stappen met Team Fouad Ahidar.
N-VA is de derde Nederlandstalige partij geworden in Brussel, na Groen en Team Fouad Ahidar. De partij heeft twee zetels, maar ook de vierde (Open VLD), vijfde (Vlaams Belang) en zesde (Vooruit) partij hebben er twee. Toch voelt N-VA zich gesterkt door de kiezer. "We blijven de derde partij", aldus Van Achter, "we zijn voorbijgestoken door Ahidar die het spel heeft veranderd. Er zijn zogezegd ineens tienduizend Vlamingen bijgekomen. Mochten die er niet zijn geweest hadden we een ander beeld gekregen", aldus Van Achter, die met de tweede N-VA-verkozene Mathias Vanden Borre het gesprek voert.
Welke coalitie N-VA zou zien zitten, wilde Van Achter niet zeggen. "Ahidar sowieso niet. We hebben de vorige legislatuur enorm hard gestreden op vlak van dierenwelzijn en tegen onverdoofd slachten. We hebben enorme toeren moeten uithalen om dat dossier op de agenda te krijgen. Het heeft niet mogen baten, maar dat is voor ons een heel belangrijk dossier en dat zal voor Ahidar ook een belangrijk dossier zijn. Het is duidelijk dat we geen enkel raakpunt hebben met die partij."
Zonder Team Fouad Ahidar zijn vier partijen nodig voor een coalitie. Dat kan lastig worden, omdat de Vlamingen steeds twee ministers en een staatssecretaris krijgen. Eén partij zou dus met lege handen achterblijven. "Met vier partijen wordt het geen eenvoudige zaak, maar met de drie zetels van Ahidar zou het ook niet eenvoudig worden, integendeel", aldus Van Achter.
Moeilijke weg
Sven Gatz van Open VLD en Ans Persoons van Vooruit.brussels waren in namiddag aan de beurt. Gatz zei na zijn gesprek met Van den Brandt dat hij niets heeft uitgesloten, "maar dat wil niet zeggen dat we niets uitsluiten".
Sowieso is Open VLD niet aan zet, oordeelt Gatz, want "het verkiezingsresultaat was niet goed en we zijn niet in een positie om te zeggen dat we sowieso in een regering stappen. Het is de verantwoordelijkheid van Elke Van den Brandt om die moeilijke weg in te slaan", aldus Gatz.
Hij zegt dus momenteel "niet ja, maar ook niet nee" tegen een regeringsdeelname.
Van den Brandt zelf geeft voorlopig geen commentaar. "We waarborgen de discretie om zo tot een coherent en sterk project te komen voor onze stad. De Brusselaar verdient dat."
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Fouad Ahidar , Elke Van den Brandt , coalitievorming
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.