Mogelijke vorming Brusselse regering: Elke Van den Brandt (Groen), Cieltje Van Achter (N-VA), Ans Persoons (Vooruit) en Sven Gatz (Open VLD)

Belgaimage/Montage: BRUZZ

| Elke Van den Brandt (Groen), Cieltje Van Achter (N-VA), Ans Persoons (Vooruit) en Sven Gatz (Open VLD.)

Doorbraak in Brusselse regeringsvorming: Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit hebben akkoord

JB
© BRUZZ
28/11/2024

Er is een akkoord tussen Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit om de onderhandelingen op te starten voor een volgende Brusselse regering met MR, PS en Les Engagés. Het is nu uitkijken naar de houding van de PS, want de Franstalige socialisten zijn gekant tegen een regering met de N-VA.

172 dagen na de verkiezingen staat aan Nederlandstalige kant een coalitie klaar die met de toekomstige Franstalige meerderheidspartijen kan beginnen te onderhandelen over een Brussels regeerakkoord.

De gesprekken tussen Groen, N-VA, Vooruit en Open Vld kwamen deze week in een stroomversnelling. “De Nederlandstalige coalitie is rond”, klinkt het bij meerdere bronnen. “Het enige struikelblok is de PS.”

Eerder deze week zette een gelekte versie van de startnota van Nederlandstalig formateur Elke Van den Brandt (Groen) kwaad bloed bij de Franstalige meerderheidspartners. Vooral de PS las in het institutionele luik – de fusie van de Brusselse gemeenten, OCMW’s en politiezones – een nadrukkelijke N-VA-stempel.

Het is geen geheim dat Brussels PS-topman Ahmed Laaouej een regering met de N-VA niet ziet zitten. Naar verluidt staat hij momenteel op de rem om de eigenlijke onderhandelingen tussen Groen, N-VA, Open Vld en Vooruit enerzijds en MR, PS en Les Engagés te kunnen inzetten.

Kadernota als vertrekpunt

Welke inhoudelijke accenten de vier Nederlandstalige partijen juist naar voren zullen schuiven bij de onderhandelingen is nog niet bekend. "In de afgelopen weken hebben deze vier partijen verkennende gesprekken gevoerd om te bekijken welke synergieën er zijn tussen hun programma’s", klinkt het in een persbericht van Van den Brandt.

"Dit gebeurde op basis van een kadernota, die als doel had de dialoog tussen de Nederlandstalige partijen te kunnen opstarten. Deze nota was een vertrekpunt na analyse van de programma’s van de vier partijen en vormt geen eisenpakket voor de onderhandelingen."

Open VLD-onderhandelaar Frédéric De Gucht: “Het voorstel om de regeringscommissaris op ons te nemen heeft mee voor de doorbraak gezorgd. In dergelijke moeilijke coalitievorming moet je des te meer verantwoordelijkheid durven nemen.”

Omdat er vier partijen nodig bleken om een meerderheid te vinden aan Nederlandstalige kant, moest één partij water bij de wijn doen en de post van regeringscommissaris op zich nemen. De Vlaamse partijen hebben immers recht op niet meer dan drie leden in de Brusselse regering.

In principe is het nu aan formateur David Leisterh (MR) om de zeven partijen samen te brengen. De vraag is of de PS dan zal opdagen. Op dit moment zit Leisterh rond tafel met Van den Brandt.

Hobbelig parcours

De formatie aan Nederlandstalige kant komt er na een moeilijk parcours van 172 dagen, waarbij Van den Brandt zelfs even de handdoek in de ring gooide als formateur. Fouad Ahidar (TFA) nam even de fakkel over, maar al snel ging Van den Brandt weer aan de slag. Met uiteindelijk deze coalitie als resultaat.

Bekijk hier de video over het hobbelige parcours:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Brusselse regeringsvorming , Brusselse regering , Groen , N-VA , vooruit , Open VLD

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni