Ontslagnemend staatssecretaris Ans Persoons pleitte op de nieuwjaarsreceptie van Vooruit.brussels voor een socio-economische noodregering in Brussel. PS-kopstuk Ahmed Laaouej luisterde aandachtig mee.

©
BRUZZ
| Ans Persoons
Ans Persoons pleit voor Brusselse noodregering
Persoons noemt de aanslepende Brusselse regeringsvorming "ongezien en ongehoord", zeker omdat volgens haar tal van signalen wijzen op een toenemende socio-economische kloof tussen de haves en de have-nots in Brussel en de gewestbegroting heel dringend op orde gezet moet worden.
"Misschien moet er in eerste instantie een socio-economische noodregering komen die enkel de begroting voor 2025 onderhandelt en de andere thema's links laat liggen", stelde ze daarom voor op de nieuwjaarsreceptie van Vooruit.brussels in het Kindermuseum te Elsene.
Ze gaf ook een sneer naar Groen. "Ik weet ook dat budgetkeuzes allesbepalend zijn voor het beleid dat je voert, maar discussies over pakweg onverdoofd slachten - wat Groen nu terug op tafel legt - is olie op het vuur gooien. Dat kunnen we nu missen als kiespijn. Want het gaat nu even niet om de eigen profilering. We moeten hier godverdomme samen uit geraken", was haar oproep naar de andere politieke partijen.
Laaouej
Opmerkelijk: op de nieuwjaarsreceptie was ook een delegatie van de PS aanwezig, waaronder Ahmed Laaouej (voorzitter PS Brussel) en de kopstukken Caroline Désir en Martin Casier. Ans Persoons was vorige week zondag zelf nog aanwezig op de PS nieuwjaarsreceptie in het Théâtre du Vaudeville.
Het voorstel van Ans Persoons voor een noodregering echoot met wat Ahmed Laaouej dit weekend zei in Le Soir. Het PS-kopstuk spreekt er eveneens van een "sociale, economische en ecologische noodregering".
Zo'n tijdelijke regering, mét een parlementaire meerderheid achter zich, zou dan parallel lopen met de formatiegesprekken voor een definitieve regering.
Die noodregering zou dan al dan niet de regering-Vervoort in lopende zaken kunnen vervangen. Laaouej laat in het midden of de MR toetreedt, dan wel vanuit het parlement die noodregering steunt. Het is niet duidelijk of die noodregering dan een meerderheid heeft aan Nederlandstalige kant. Die is nodig voor de persoonsgebonden materies als het kindergeld, het armoedebeleid en het gezondheids- en welzijnsbeleid.
De formateurs David Leisterh (MR) en Elke Van Den Brandt (Groen) hebben zich eerder deze week verzet tegen een regering zonder Nederlandstalige meerderheid.
Socialistisch front
Intussen lijkt het er steeds meer op dat PS en Vooruit toenadering zoeken in de hoofdstad. Persoons zegt dat ze hoopt op een socialistisch front ondanks ook wel de verschillen in visie tussen Vooruit en PS. Zo is Vooruit bereid om met N-VA in de Brusselse regering te stappen, wat voor de PS een no pasarán is.
Een analyse die op de nieuwjaarsreceptie te horen viel: de N-VA van Cieltje Van Achter is niet die van nationale hardliner Theo Francken. Met Van Achter valt te onderhandelen, zo gaat de redenering verder, en daar moet de PS van overtuigd worden. "We zijn eigenlijk de enigen die met iedereen kunnen en willen praten", klinkt het bij Vooruit.brussels.
"Ik weet dat wij als socialistische partijen meer dan sterk en slim genoeg zijn om, eens aan tafel, een rechtvaardig en solidair regeerakkoord te onderhandelen, en zo eerlijk mogelijk te besparen. Ook met de MR. Ook met de N-VA", zei Persoons daarover in haar speech.
Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , Brussel zonder regering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.